En miljon chilis i trädgården! Vad ska man laga då? Candied jalapeños, även kallat cowboy candy. En southern american classic! Och vad är cowboy candy då? Söta, sega, lite karamelliga jalapeños som är underbara att servera med friterade ostkroketter, på grilled cheese-mackan, till majskolven eller som korvpålägg.
Utöver att det är gott att äta är det också ett fantastiskt sätt att konservera sin chiliskörd på. De amerikanska originalrecepten säger att man ska använda sig av äppelcidervinäger för att lägga in chilin, men det är något som jag aldrig har hemma. Det går fint att använda vilken annan lite sötare vinäger som helst, jag använde mig av en från Fruktstereo som jag hittade långt inne i skafferiet. Det viktigaste är att vinägern är lite söt, denna är gjord på en bas av frukt vilket gör att den passade ypperligt till detta ändamål.
I picklingen, som förutom vinäger, består av stora mängder socker och lite vatten har man i valfria smaksättare. En klassiker är vitlökspulver och gurkmeja. Jag hade även i senapsfrön – men du kan tänka helt fritt här. Fänkålsfrön? Sellerifrön? Svartpeppar? Lagerblad? Ja, kör i lite vad som!
Efter du har lagt finhackade jalapeños i lagen kommer den behöva stå till sig minst några dagar, men gärna veckor, i kylen. Laga mycket på en och samma gång! Det går åt.
Kanderade jalapeños
2 små burkar
- 12-14 jalapeños
- 1,25 dl söt vinäger, t ex äppelcidervinäger eller Fruktstereos vinäger (som jag använt mig av här)
- 3,5 dl strösocker
- 0,25 dl vatten
- en nypa gurkmeja
- 1/2 tsk senapsfrön
- 1 tsk vitlökspulver
Strimla chilin tunt. Det gör inget om det kommer med lite fröer, det blir bara starkt och gott. Fördela chilin i två mindre förslutbara skålar.
Värm upp vinäger, vatten, socker och kryddor och rör runt till sockret löst sig.
Ös lagen över de två skålarna. Låt svalna och sätt sedan in i kylen. Ju längre burkarna får stå, desto godare smak. Smaken blir väldigt söt och inte alls sådär skarp! Mycket god att kombinera med ost. T ex i en grilled cheese, på korven eller som topping till majskolven.