Idag ska vi prata matlådor. Eller snarare något riktigt gott som du kan lägga i din matlåda. Varje söndagskväll lagar jag upp lunch för veckan som kommer efter barnen har gått och lagt sig. Jag tycker det är riktigt mysigt samtidigt som det underlättar en hel del för den kommande veckan. Den här typen av matlådor brukar gå i ett tema. De är bruna och fula. Men vi vet alla vid det här laget att den godaste maten ofta är den som går i hundra nyanser av brunt. Länge leve ful mat!
Hela torkade kryddor
Jag har sedan ett år tillbaka börjat använda mig av hela kryddar allt mer, istället för färdigmalna. Är det för att jag är ett litet pretto? Kanske. Men framförallt är det för att jag tycker att det är så mycket godare och roligare att laga mat så. De kryddor som jag framförallt köper hela på påse är korianderfrön, fänkålsfrön och spiskummin. När du lagar grytor som denna behöver du inte heller mortla kryddorna innan du kör ner dem i grytan eftersom du ändå ska mixa allt slätt senare. MEN! Om du inte vill använda dig av hela torkade kryddor struntar du i det bara. Det blir gott oavsett!
Koka egna kikärtor?
Och det här med val av kikärtor då. Är det så noga? Det enkla svaret är egentligen nej. Använd vilka kikärtor du vill, på tetra/burk eller som du kokar själv. Det är inte det viktiga. Dock vill jag rekommendera den som orkar att koka egna kikärtor! De får en helt annan konsistens och jag vågar till och med säga smak. Torra, lite större kikärtor av god kvalitet är en riktig delikatess och smakar nästan lite smörigt. Jag köper mina på Speceributik här i Malmö. Att koka egna kikärtor är sedan väldigt enkelt, men jag tror att jag gör ett eget blogginlägg om detta. Jag förvarar mina hemkokta kikärtor i frysen i zippåsar, jag köper mina från IKEA. Då håller de länge, är enkla att plocka fram och håller både smak och konsistens.
Kikärtor i butter masalasås
4-6 portioner
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk hackad ingefära
- 1/2 valfri chili, hackad (obs! tänk på mängd efter hur stark du vill ha din gryta)
- 1 tsk malen gurkmeja
- en nypa malen kardemumma
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk korianderfrön alternativt 1/2 tsk malen torkad koriander
- 1 tsk spiskumminfrö alternativt 1/2 tsk malen spiskummin
- ev 1 tsk gul curry
- 1 msk tomatpuré
- 1,5-2 dl vispgrädde alternativt havregrädde
- 1 burk konserverade tomater à 400g (eller motsvarande fryst tomatsås)
- 0,5 dl naturella cashewnötter (jag använde dock mandel eftersom jag inte hade hemma)
- 1 tsk ljus soja, t ex Kikkoman
- en skvätt citron- eller limesaft
- salt och svartpeppar
- ca 6-8 dl kokta kikärtor (motsvarande 2 burkar/tetra)
- smör till stekning
Såhär gör du
Stek lök, vitlök, chili och ingefära mjukt i rikligt med smör. Du behöver inte ha hackat allt alltför smått eftersom det ändå ska mixas sen. Vänd i alla kryddor och låt steka 2-3 minuter under omrörning. Ha även i tomatpurén och låt den fastna lite i gjutjärnskastrullen, det gör maten godare!
Ha nu i grädde samt dina tomater. Låt koka ihop snabbt tillsammans med nötterna. Efter 5 minuter lägger du över allt i en mixer och mixar helt slätt.
Häll tillbaka i grytan och späd med vatten tills du har önskar konsistens. Smaka av med salt, peppar, soja och citrussaft.
Rör försiktigt ner dina kikärtor. Det går finemang att ersätta med andra bönor också, t ex vita bönor. Avsluta med att ha i en extra klick smör.
Servera med ris och/eller naan vid sidan.