Mellis. Nä, men det ordet är så tråkigt att jag vet inte vad. Jag äter inte “mellis” själv och fram till nu har mina barn fått mackor/frukt/yoghurt när de kommer hem från skolan. Med betoning på fram till nu. Jag har den här hösten enkelt upptäckt att det underlättar SÅ MYCKET FÖR MIG att ha mat färdig som barnen kan plocka och micra själv. Det är faktiskt väldigt härligt med lite framförhållning när möjlighet finns.
Just nu är jag inne i ett riktigt baksjok och bakar varje dag. Det är det enda meditativa som funkar på mig (förutom pilatesen då men det skiter vi i nu) när jag bara är i stunden och inte tänker på någonting alls än nästa instruktion. Det är skönt att någon annan har gjort receptet, att man ska mäta och bara göra exakt som det står. Det finns inte utrymme för några större utsvävningar eftersom bakning ju måste hålla sig till en mall. I alla fall. Här har idéer på grejer som ni kan laga och frysa in till er själva eller till era barn.
Pizzabullar
Jag hörde talas om pizzabullar första gången när jag flyttade till Höör som tonåring och dessa bullar var verkligen en grej där. Mina barn älskar dem också. Om man vill kan man använda sig av färdig pizzadeg, men jag gör själv en kalljäst pizzadeg som får stå till sig mellan 12-24 timmar och kräver typ ingenting av en. Tomatsåsen kan du även den köpa färdig om du vill MEN gör du den i ugnen kräver det verkligen ingenting av dig. Bara släng tomater i en ugnsform tillsammans med lite lök och kryddor. Sen bara rör runt, klart! Googla kalljäst pizzadeg för massvis av olika recept. Ta det enklaste!
Pizzamackor
Från en “pizza” till en annan. Pizzamackor var min och min lillebrors mellisfavorit som barn. Man tar valfri macka, t ex hönökaka eller polarkaka och brer på tomatpuré och strör på riven ost. Detta preppar jag till barnen och förvarar i kaffefilter – så är det bara för barnen att micra när de behöver mat snabbt. Skönt att slippa stöket men på gränsen till curling va?
Matmuffins
Matmuffins! En favorit hos mig. Jätteenkelt att laga och man kan trycka ner lite vad som helst i smeten. Just nu gör jag mina på riven zucchini eftersom jag har så mycket på odlingen. Du kan också ha i broccoli, majs, soltorkade tomater. Någon typ av ost ska det vara i också, gärna en smakrik som t ex fetaost och en lite mildare som smälter fint. Tryck ner lite vad som helst. Smeten gör man på ägg och mjöl samt någon färskost. Jag gör på olika sätt varje gång, googla “matmuffins” och använd dig av något av recepten du hittar där som grund och variera sedan med egna fyllningar.
Empanadas
Slutligen! Empanadas. Den rätt som tar längst tid att göra men som alla visserligen älskar mest också. Värt besväret om tid finns, med andra ord. Degen kräver ingen jäsning eller annan väntetid, utan det är enbart att blanda samman och sen börja baka ut. Lindas Fingermat står för receptet – och det hittar man i hennes kokbok Comfort food. Jag har tidigare bloggat om degen, receptet hittar du här. Du kan fylla dina piroger med lite vad som helst. Två favoriter här hemma är tacopiroger (med tacokryddad färs, majs, tomat och ost) samt svamp- och ostpiroger.
Har du förslag på några färdiga frysmellis som man alltid kan ha färdigt? Berätta gärna!
Ja när mina barn var små och det är många år sen då hade jag det klassiska hembakta kanelbullar i frysen. Även så hade jag pogaca,acma nån form av turkiska bullar med olika fyllningar typ vitost,sucuk eller inget i bara naturella. Men jag lärde dem tidigt hantera toastmaskin,så för det mesta gjorde de toast och la dem i kaffefilter och åt.
Dina barn är lycklig lottade.
Jag är lycklig lottad som har någon att laga mat till! <3