I somras besökte jag och min lilla familj Berlin. En kväll tog vi oss, efter era rekommendationer, till Kin Za – en georgisk restaurang. Faktum är att jag aldrig hade ätit georgisk mat innan men jag har hört så mycket gott om det, läst en massa artiklar om maten och flera gånger tänkt (men inte kommit till skott) köpa hem kokboken Blå berg, Grön Mat, Orange vin som handlar om just georgisk matkultur.
Det jag minns mest från denna middag är två saker. För det första var det getinginvasion i Berlin dessa dagar så det var omöjligt för oss att äta i lugn och ro utan att barnen stimmade och oroade sig. Det andra var den syrliga plommonsåsen som serverades till maten. När vi kom tillbaka till hotellrummet satte jag genast igång med att googla georgisk mat och fick ett namn på såsen: Tkemali. Georgiens motsvarighet till ketchup. En sås som man toppar i princip all mat med. Helt fantastisk är den. Smakrik, lite syrlig och annorlunda så mycket annat man ätit förut.
Spola fram tiden till tisdagen den 5 september när jag fick hem ett paket med posten. I paketet låg den nya ukrainska kokboken CMAK av Anja Allvin och Anastasia Lundqvist. Jag skrev om kokboken på Instagram och kom då in på Anastasias Instagram. Och se där! Där låg ju det där goda receptet på georgisk tkemali som jag suktat efter. Som tur var hade jag ett paket frysta plommon hemma som jag fått av min gudmor. 15 minuter senare hade jag en burk plommonsås som jag nu kommer äta upp direkt. Det blir till att plantera ett eget plommonträd i trädgården för vår del tror jag bestämt – för denna sås vill jag leva på framöver.
Tkemali – Georgisk plommonsås
Recept: Anastasia Lundqvist
- plommon (färska eller frysta)
- korianderfrön
- chili
- vitlök
- färsk finhackad koriander och dill
- salt och svartpeppar
Koka plommonen mjuka i vatten tillsammans med svartpepparkorn ca 10 minuter. Använda valfri mängd plommon, jag hade nog motsvarande 5 dl urkärnade frysta plommon.
Låt rinna av och lägg i en sil. Pressa ur så mycket plommon du kan. Släng därefter skalet.
Mixa rikligt med färska örter, vitlök, chili, lite extra korianderfrön och plommon till valfri konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg över i en burk och ät inom en vecka.