Jag kan börja med att säga att det här inte är ett regelrätt recept. Det är mer ett tips på vad du kan göra med de konfiterade tomaterna från Tomat Tomat, som du hittar på sida 180. Passa på att laga dem så snart det bara går då tomatsäsongen börjar gå mot sitt slut. Just de konfiterade tomaterna är något av det godaste i tomatboken och det var det första receptet som vi plåtade. Det kräver verkligen inget av dig som matlagare – mer än ett gäng riktigt goda svenska tomater, god olja, lite smaksättare och gott om tid.

Vad innebär det att konfitera något?
Men om vi tar det från början. Vad innebär det att konfitera något? Jo, betyder att man tillagar något i sitt eget fett. Du kanske har hört om konfiterad anka, t ex? Det betyder att man tillagar ankan i ankfett. Tomaten har ju som bekant inget eget fett att tillagas i – så i detta recept låter vi tomater tillagas i ett bad av olivolja. Allt du gör är att lägga tomater i en gjutjärnsgryta, ha i vitlök och kanske lite färska örter och/eller chili och sedan täcka allt med olivolja. Låt baka i ugnen på låg värme lääänge tills tomaterna blivit riktigt mjuka. Detta tillagningssätt ger otroligt smakrika tomater som är gott att ha till så mycket. Laga mycket på en och samma gång när du ändå är igång! För ett exakt recept får du kolla i Tomat-boken.
Vad kan man göra med konfiterade tomater?
Vad ska man göra med sina tomater sedan när de är färdiga? De är fantastiska att ha på mackan tillsammans med ricotta. Du kan kombinera dem med burrata och basilika. Och du kan göra pastasås på dem! Det har jag gjort här idag. Du kan bara blanda dina konfiterade tomater med valfri kokt pasta. Här har jag gjort en puttanescavariant.
Spagetti puttanesca med konfiterade tomater
Och för att göra en puttanesca-ish på konfiterade tomater behöver du inget recept. Koka valfri pasta och blanda med konfiterade tomater samt lite av oljan som de ligger i. Blanda ner hackade goda oliver, kapris, finhackad chili och rikligt med parmesan och persilja. Salta och peppra! Färdigt! Oerhört enkelt och gott. Tomat 4-ever!