Jag upptäckte det kinesiska köket allt för sent. Men sedan dess är det en stor del av mitt liv, för att högst ofrivilligt citera Anders Timells Instagramkonto. Mapo tofu är en av mina favoriter. Jag kan inte få nog av det. Oftast köper jag den färdig och då gärna från Mui Gong i Lund, Kina Sichuan på Amiralsgatan eller från Golden Crown i Svedala. Men det är faktiskt väldigt enkelt att laga själv om man bara har alla ingredienserna hemma.
Vad är mapo tofu?
För er som aldrig har hört om mapo tofu tidigare är det en av av det kinesiska sichuankökets främsta klassiker. En tofurätt som ofta lagas med fläskfärs för att sedan smaksättas med en kryddstark bönpasta och sichunpeppar. Enkel att laga vegetarisk också om man vill det. Oavsett är den så oerhört god och smakrik! Just sichuanpepparn är så speciell eftersom den liksom sticker lite i munnen. Det finns liknande varianter i både Japan och Korea – men idag är det kinesiska köket som jag tagit inspiration ifrån.
Bönpasta och svart vinäger
Denna rätt innehåller en del ingredienser som du kanske aldrig har provat tidigare. Om det är ingredienser du redan använder kan du hoppa vidare och läsa om gurksalladen. Men till er andra – här kommer en liten genomgång av kinesiska råvaror som jag älskar.
Den första är det som är grunden för hela mapo tofun, den går helt enkelt inte att byta ut. Det är en kryddstark bönpasta. Den går under namnet Doubanjiang och du kan läsa mer om den här. Det är slags kryddstark bönpasta som liksom gör en mapo tofu till en mapo tofu. Tydligen är den så viktig att den kallas för sichuankökets själ. Denna går att hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. Bor du i Malmö beger du dig till Möllan.
Den andra grejen på ingredienslistan är svart vinäger. Jag har skrivit om den som en veckans babe förut. Den är otroligt god och perfekt i denna typ av rätter. Den går dock att ersätta med balsamvinäger MEN med det sagt – köp gärna hem denna vinäger, den är otroligt god.
Krispig gurksallad
En sötsyrlig krispig gurksallad är det perfekta tillbehöret till denna typ av rätter. Väldigt enkelt att laga är det också. Hacka helt vanlig gurka i mindre bitar. Skär gärna bort en del av det vattniga kärnhuset så blir det krispigare. Sedan blandar du ihop en skvätt risvinäger, en skvätt soja, lite sesamolja, lite chiliflakes, lite fisksås om du äter det, lite sesamfrön, en del kallt vatten och en nypa strösocker och MSG om du har det hemma. Blanda blanda blanda och ha därefter i den hackade gurkan. Låt stå och dra ca 10 minuter innan servering. Anledningen att jag inte skriver ut mått beror på att det inte är så himla noga. Bara skvätt ihop lite så blir det bra.
Mapo tofu
4 portioner
- 400 g tofu, gärna en medelfast variant
- 2 dl färs (jag använde fryst vegofärs)
- 1 msk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 4 dl vatten + buljong
- 2 tsk svart vinäger
- 1-2 msk bönpasta doubanjiang
- 1-2 tsk mortlad sichuanpeppar (gärna först rostat snabbt i stekpanna)
- 1 msk soja
- 2 tsk sesamolja
- ev 1 msk kinesiskt risvin shaoxing
- en nypa strösocker och MSG
Servering
- kokt jasminris
- krispig gurksallad
- salladslök
Finhacka ingefära och vitlök. Stek färsen lätt krispig i olja och vänd därefter i ingefäran, vitlöken och sichuanpepparn. Låt steka 1-2 minuter under omrörning. Om du har kinesiskt vin hemma kör du i det nu, annars har du i bönpastan samt buljong direkt. Rör runt och vänd i övriga smaksättare. Låt koka upp. Dela tofun i mindre bitar och lägg ner den försiktigt i grytan. Rör runt och låt koka upp igen. Låt puttra ca 10 minuter. Om du vill ha en tjockare sås kan du vända i lite maizenamjöl som du blandat ut med vatten, men det är verkligen en smaksak. Det behövs inte om du frågar mig.
Servera mapo tofun med ris, gurksallad och salladslök.