Jag vet egentligen inte om man får kalla detta för scallion pancakes. Men nu gör jag det ändå. Vi kan i alla fall säga att det är de kinesiska scallion pancakesen som jag har fått inspiration ifrån. Frasiga, smakrika, veganska! En sådant tramsigt enkel rätt som går att variera i en oändlighet.
Här har jag fyllt degen med salladslök, ingefära och lite krydda MEN det här ska jag fortsätta utforska. Tänker att man kan ha i:
- karamelliserad lök
- pesto
- chili crisp
Med mera! Det tar inte mer än en 15 minuter att laga och kräver få ingredienser. Ett bra mellanmål och dippa i soja eller som tillbehör till soppa och gryta. Att laga till en buffé! Receptet? Låt oss kolla!
Five spice och kinesisk salt och peppar
Innan vi börjar kan det vara bra att kolla på en smaksättare som jag har använt i dagens recept. Det kallas five spice och är en klassiker i det kinesiska/taiwanesiska köket. Går att köpa på allt fler ställen hela tiden, t ex på Citygross. Den ger mycket god smak till dessa små smördegrullar men det är även gott med kinesisk salt och peppar. Har du inte detta hemma? Skippa det! Det går bra ändå. Ha då istället i lite sesamolja och sesamfrön. Eller varför inte lite miso?
Scallion pancakes på smördeg
- 1 paket kyld smördeg à 250g
- 5 salladslökar
- 1-2 tsk finhackade ingefära
- 1 tsk kinesisk salt och peppar alternativt kinesisk five spice
- ev en nypa msg
- rapsolja
Såhär gör du
Hacka salladslök och ingefära fint. Lägg i en skål och blanda ner krydda samt någon tesked rapsolja. Om du vill kan du ha i lite sesamolja och sesamfrön – men det har inte jag haft här.
Rulla ut smördegen och fördela lökfyllningen jämnt.
Rulla ihop som en rulltårta och kläm till kanterna.
Skär upp 8 jämnstora bitar.
Ta en bit och platta till den med hjälp av handflatan.
Värm en stekpanna, ha i lite olja och stek dina smördegspannkakor tills de blivit gyllene på båda sidor. Ha på lite flingsalt innan servering. Klart!