Husmanskost, husmanskost, husmanskost. Jag kommer aldrig att tröttna på husmanskost. Det spelar ingen roll om det är halvfabricerade vegobollar eller hemrullade mandelbollar. Jag fullkomligt älskar all mat som går att dränka i en riktigt göttig gräddsås, en kall dillsås eller en krämig citronsås.
Förutom min vansinniga förkärlek till allt som börjar på s och slutar på ås kanske min dragning till husmanskost har att göra med nostalgin i de olika rätterna som både jag, min man och cirka alla andra i vår generation har ätit oss igenom som barn. Jag älskar att kunna servera mina barn göttbullar med potatismos, fuskpinnar och biffar av alla dess slag. Det vill säga alla de rätter som jag själv åt som kiddo – men nu i den lite extra goda varianten, den helt utan kött! 🙂
Vegobollar med vegansk Karl-Johansvampsås, kokt potatis, svartvinbärsgelé och bladspenat
När jag valde att sluta käka kött var det jag saknade mest helt vanlig gammal hederlig husmanskost. Jag var på den tiden helt fruktansvärt dålig på att laga mat och fick aldrig till smakerna – allt smakade bara… typ vatten.
Så, jag började experimentera med olika plantbaserade smakbärare för att hitta ingredienser och råvaror som som fick maten att smaka wow. I början smakade allt som en dålig och tråkig variant av kötträtterna – och så ska det ju absolut inte vara! Så efter massor av lyckade och mindre lyckade försök hittade jag mina 3 smakbärare som gör att rätterna känns kompletta. För mig, finns det 3 magiska ingredienser som lyfter fram smakerna i princip all husmanskost jag gör:
- Tomatpuré
- Senap, både grovkornig och dijon (ej Johnny’s sötsura)
- Torkad svamp. Jag använder mig framförallt av Karl-Johansvamp men kantareller funkar också.
De här 3 ingredienserna är allt! När du gör vegetariska eller vegansk gräddsås är det de här tre magiska ingredienserna du använder dig av och som gör såsen mustig, matig och tillfredsställande. När du blötlägger torkad svamp bildas det en otroligt god buljong och det är den du använder dig av som bas när du senare kokar sås. Ett recept på denna (tillsätt gärna hackad torkad svamp också om du har över) hittar du här. Prova den, den är SÅ god. Och kasta aldrig överblivet svampvatten, det är guld att laga sås på – glöm inte det.
Förutom dessa smakbärare kan det vara bra att få en liten påminnelse och en samlad lista på vad jag brukar använda mig av istället för exempelvis fisk, köttfärs eller falukorv när jag lagar mina husmanskostklassiker. Jag utgår alltid från vilken sås jag är sugen på, eftersom det är det bästa jag vet, och sedan funderar jag ut vilken råvara som hade gått bra ihop med såsen jag vill laga.
Visste ni att blomkål till exempel är otroligt gott tillsammans med hollandaisesås och citronsås? Det är alltså ett klockrent substitut för lax. Till kall dillssås är det otroligt gott med en skiva smörbakad eller panerad rotselleri. Falukorv brukar serveras med något tomatigt och där funkar svampen otroligt bra som ersättningsprodukt. Använd gärna portobellosvamp! Det är en stor och god svamp med mycket tuggmotstånd och matighet.
För fler förslag: kolla min lista för att se vad du kan byta ut fisk, färs och korv mot i dina rätter. Fyll gärna på i kommentarsfältet med dina favoriter om du har ett förslag till listan som du vill bidra med, så länkar jag till din blogg därifrån!
Istället för:
- fisk: blomkål, panerad tofu, panerad rotselleri, panerad halloumi
- köttbullar: mandelbollar, valnötsbollar, kantarellbollar, Anammas färdiglagade vegobollar, zucchinibollar, ricottabollar
- färsrätter såsom som kålpudding, kåldolmar och köttfärssås: vegofärs, linsfärs, svam- och nötfärs (som i hackade nötter, ej som i ko).
- korv stroganoff: halloumi stroganoff, portobello stroganoff eller vegokorv stroganoff
- pannbiff: svarta bönbiffar, cashewbiffar med torkad Karl-Johansvamp, svampbiffar
- ugnsbakad falukorv: ugnsbakad portobello med ostkräm
- fiskgratäng: smörbakad rotselleri eller auberginerullader med potatismos och dillsås + tångrom och citron
Vegansk pankopanerad tofu med potatismos, haricot verts och en citronsås med tångrom
Många gånger har jag märkt att det helt plantbaserade alternativet är det godaste. Och sånt vill jag gärna lyfta här i bloggen så här kommer några tips för dig som vill byta ut animalier som ägg och mejerier och laga helt vegansk husmanskost:
- Oatly’s iMat är sjukt god! Den är alltså mycket, mycket godare än vanlig grädde. Använd den alltid i såser, soppor och potatisgratänger för ett betydligt godare resultat. Den bränner inte lika lätt i kastrullen och resultatet blir så krämigt och göttigt. Lova mig att ni testar.
- När du gör en panering och vill utesluta ägg funkar det bra att antingen göra en ölpanering eller en (lite mindre sexig) vattenpanering. Du blandar helt enkelt öl/vatten/mineralvatten med mjöl, kryddor och eventuellt en liten nypa bakpulver tills att du har fått en trög och riktigt kladdig smet. Om du vill kan du smaksätta smeten med kryddor du gillar som dill, citronpeppar eller chili. Sedan vänder du i det du vill panera och doppar därefter i ströbröd, panko eller polenta. Stek i rikligt med olja tills att det är riktigt krispigt!
- I biffarna går det bra att utesluta ägg och byta ut dem mot något annat bindande. Jag tycker att chiaägg (1 del chiafrön och 3 delar vatten) fungerar otroligt bra och smakar gott. För 1 ägg, byt ut mot 1 msk chiafrön och 3 msk vatten och låt det stå och svälla i minst 15 minuter – gärna längre! Vänd sedan ner chiablandningen direkt i biffsmeten.
- Om du inte vill använda chiaägg så funkar det bra att arbeta med kikärtsmjöl eller exempelvis potatis som bindemedel. Men mer om det i ett framtida inlägg!
- Om du vill ha ost över exempelvis en gratäng funkar det bra med en smältbar veganost. Blanda den gärna med lite växtbaserad grädde innan du har den över gratängen så smälter den bättre.
I veckan gjorde jag en otroligt god halloumistroganoff. Tidigare har jag gjort den helt vegansk med portobellosvampar, men eftersom de var slut i affären fick jag köra på halloumi istället. Om du vill göra den veganska varianten med svamp skivar du bara 4 portobellosvampar och låter de steka med löken i början. Annars ser receptet precis likadant ut!
Halloumistroganoff, 3 personer
1 paket halloumi (200g)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk tomatkross (400 g)
3 msk tomatpuré
1 litet paket iMat
2 tsk senap (grovkornig eller dijon)
1 grönsaksbuljongtärning
paprikapulver, timjan, salt och peppar
ris
persilja
ev. lite citronsaft
Sätt igång riset, följ instruktioner på rispaketet om du inte kan det utantill. Börja med att skriva halloumin i halvcentimenter tjocka strimlor. Stek i olivolja tills de är knapriga (låt det ta tid) och ställ sedan vid sidan. Stek hackad lök och vitlök i olivolja i minst 5 minuter på medelvärme tills att det har blivit ordentligt mjukt och glansigt och ha sedan i tomatkross, tomatpuré, senap, grönsaksbuljongtärning, iMat och övriga kryddor. Låt koka i 10 minuter och smaka av med salt, peppar och ha eventuellt i en liten gnutta citronsaft om du tycker att det är gott. Vänd ner halloumin i såsen precis innan servering och servera med ris och rikliga mängder hackad persilja. GOTT!
Sådärja, det var veckans inspirationsinlägg. Jag hoppas att ni kommer att vilja laga sjukt mycket husmanskost nu i höst – det kommer jag att göra. Ni har tidigare på bloggen kunnat läsa om dessa husmanskosträtter, så här kommer en liten påminnelse:
2. Vegansk pannbiff med gräddsås, rostad potatis, saltgurka, dill och sotad lök
3. Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås
Ni hittar mig även på Bloglovin, Instagram, Facebook och Pinterest.
Jag känner att du bara överträffar dig själv för varje inlägg jag läser här inne!? Det här är kanske nästan bättre än plåtmaten, om än inte lika nyskapande iom klassiker fast på nytt sätt. Genialt, fantastiskt, ska spara och använda i framtiden! (och i nästa vecka, hehe)
Perfekt också att dela till mina vegan-vänner som behöver lite hjälp på traven i början! (nog för att jag fortfarande är delvis köttis, men försöka kan man ju trots allt göra så gott det går innan man kanske går över till hel-vego)
Ame taaack finaste Bea! 😘 Blir alltid så glad när jag ser att mina inspirationsinlägg uppskattas. Och jag tänker som du – att inlägget är superbra för alla som vill äta mer grönt men kanske ännu inte har hittat rätt produkter eller bara praktiska tips för att testa annat än kött. Jag såg förresten att du länkade till mitt inlägg från din blogg för några dagar sedan. SÅ himla trevlig läsning, är jätteglad att jag har hittat dig ☺️
Alltid bäst!
😘😘😘
[…] passa på att tipsa om världens bästa Tuvessonskan som i veckan la upp ett maffigt inlägg om lakto-ovo-vegetarisk och vegansk husmanskost där hon bland annat har med schyssta recept på veganska och en lakto-vegetariska varianter på […]
Fantastiskt inlägg! Allt ser så sjukt gott ut. Sugen på att testa allt i veckan inför mysig husmanshöst. Och då är jag inte ens veg. Tack för inspo!
TACK Lisa för din fina kommentar! 😘 Och det är precis det som är meningen – att inspirera alla oavsett om en käkar kött eller ej. ✨
Jag ser verkligen fram emot den här hösten, mycket tack vare den goda maten jag kommer laga! Det är mycket din och dina recepts förtjänst, som har inspirerat mig så mycket på senaste tiden. Tack igen och önskar dig en härlig höst!
Nämen, tack Sanna! Gu vad kul att höra att mina inlägg inspirerar och att du är pepp på en höst fylld av massa göttigt käk. Kram! 😘
Alltså ÅÅÅH vad mycket gott. Vill vräka i mig varenda bild. Blir att spara det här inlägget och äta sig igenom under hösten, känns som en otroligt bra plan!
SÅ kul att du gillade det! Och jag håller med dig om att det låter som en fantastisk höstplan! Jag menar, en kan aldrig äta för mycket husmanskost. 😘
Hur fantastisk och inspirerande är inte du?! Älskar hur konkret och tydlig du är! Det här borde användas i utbildningsmaterial på något sätt. Eller du borde föreläsa och ta betalt för det här! Det är så bra! Kanske internetkurser? Bubblar av idéer på hur det är materialet skulle kunna bli en inkomstkälla för dig och på hur man skulle kunna sprida det här materialet i samhället. Du gör det här så otroligt bra!!
Men hallå Janina, blir helt rörd av din fina kommentar! Vad kul att du gillar mitt innehåll så mycket, det gör mig verkligen jätteglad. Jag har börjat ta lite småuppdrag inom “mat” precis – vi får se hur det utvecklas med tiden, men det hade varit superkul med föreläsningar. Är det något du själv har funderat på dra igång kanske? ☺️
Vad roligt! Ska bli spännande att se resultatet! Tanken finns hos mig och en dag i framtiden hoppas jag slå slag i saken och genomföra någon av de idéer jag har inom mig 🙂
Vilken bra översikt för mer vegetarisk mat! Jättebra inlägg!
Tack Isabel! Kul att du gillade det ☺️
[…] ut sojakorven mot om man är sojaallergiker. Mitt tips är att istället köra med kikärtor (eller portabello) och havregrädde. Det är ändå såsen som är det […]
[…] Stroganoff med halloumi. Tuvessonskan leverar […]
Tusen tack för din braiga blogg! Har googlat runt i typ 2 veckor efter någon vettig vego-blogg med enkel och god mat utan nån vidare framgång. Tills nu! Är supertaggad på att prova dina recept 🙂
Men tack, vad gullig du är! Hoppas att du kommer att trivas här ! ✨💕
[…] Den stora vegetariska husmanskostguiden: veganska alternativ, halloumi stroganoff och mina absolut b… […]
[…] favoritstroganoff är utan tvekan är min variant på halloumi stroganoff. Det vill ni inte missa, så har ni inte provat det tidigare gör det […]
Hej! Ett tillägg bara ang panering. Som nötallergiker så panerar jag merparten i mannagryn då ströbröd är en risk.
Mvh Ann-Charlotte
Åh, tack! Det ska jag absolut lägga till på listan. Ha en fin dag!
[…] vill du läsa mer om vegetarisk husmanskost så har jag allt du behöver veta samlat i en superbra husmanskostguide. Läs […]
[…] Den stora vegetariska husmanskostguiden: veganska alternativ, halloumi stroganoff och mina absolut b… […]
[…] Den vegetariska husmanskostguiden som jag presenterade här på bloggen för lite mindre ett år sedan har utan tvekan varit ett av mina absolut mest uppskattade inlägg. Där berättade jag bland annat om vad du kan ersätta kött och fisk med, några av mina favoritprodukter och mina bästa smakbärare som jag alltid har hemma. Bra tips för den som vill göra sina gamla barndomsfavoriter lite grönare helt enkelt! […]
[…] Halloumostroganoff – recept av Tuvessonskan […]
[…] Jag serverar alltid min kålpudding med 3 saker. Det ena är rårörda lingon. Det andra är kokt potatis. Och det tredje är gräddsås. Ganska ofta kör jag på sån där färdig brunsås på påse, den från IKEA. Gör jag det för att det är den godaste gräddsåsen? Men gud, nej. Det är en sak vi pratar en del om i DM på Instagram. Mat är ju mer än smak. Ibland vill man inte ha det godaste utan något som man känner igen, något som betyder något för en, något som ger en vissa minnen. Påse på pulver är för mig barndom och 90-tal. En mysig känsla som jag lätt trollar fram med hjälp av en påse pulver (lol) när allt annat känns trist och kanske till och med lite jobbigt. Det roliga är väl att denna pulversås från IKEA är det enda i hela rätten som inte är gjort på råvaror från Sverige. Vill du göra en egen gräddsås har jag såklart recept också, t ex detta eller detta. […]