Jag har fått ställa in alla mina jobbplaner denna vecka. Anledningen beror på VAB, eller… vobb eller vad man nu ska kalla det. Om man ska tänka positivt har jag i alla fall helt plötsligt fått en massa tid till att provlaga lite nya recept på råvaror som jag redan har hemma och som behöver komma till användning.
Igår kollade jag in i kylen och hittade ett stort spetskålshuvud. I frysen hittade jag en halv påse vegofärs. Tankarna drogs direkt till kålpudding, men jag hade inga ägg hemma som jag brukar ha som bindemedel i min pudding. Kanske var det på tiden att ta fram ett vegansk recept? Ja, så fick det bli.
Svenska råvaror
Jag tog även på mig utmaningen att göra receptet på uteslutande svenska råvaror. I flera klassiska recept har diverse kockar ris i sitt recept på kålpudding. Det har jag aldrig provat förut, men jag tänkte att måste vara ett ypperligt bindemedel. Och det behöver man när man använder sig av vanligt fryst vegofärs som inte är formbar. Man vill ju gärna arbeta upp saftigheten dessutom.
Jag beslutade mig därför för att prova en variant med svenskt havreris som jag lät koka med havremjölk och buljong tills det blivit klibbigt. Det blandade jag sedan med ströbröd som jag hade låtit svälla i havremjölk. Det gav en fantastiskt god och saftig smet! Den bästa jag har haft i en kålpudding. Jag ska definitivt testa samma grej i kåldolmar nästa gång.
Slutligen smaksatte jag färsen med karamelliserad lök. Jag tycker att det ger hela rätten en liten smakskjuts! Lite kryddpeppar också för det är nice.
Tillbehören
Jag serverar alltid min kålpudding med 3 saker. Det ena är rårörda lingon. Det andra är kokt potatis. Och det tredje är gräddsås. Ganska ofta kör jag på sån där färdig brunsås på påse, den från IKEA. Gör jag det för att det är den godaste gräddsåsen? Men gud, nej. Det är en sak vi pratar en del om i DM på Instagram. Mat är ju mer än smak. Ibland vill man inte ha det godaste utan något som man känner igen, något som betyder något för en, något som ger en vissa minnen. Påse på pulver är för mig barndom och 90-tal. En mysig känsla som jag lätt trollar fram med hjälp av en påse pulver (lol) när allt annat känns trist och kanske till och med lite jobbigt. Det roliga är väl att denna pulversås från IKEA är det enda i hela rätten som inte är gjort på råvaror från Sverige. Vill du göra en egen gräddsås har jag såklart recept också, t ex detta eller detta.
Vegansk kålpudding med spetskål, vegofärs och ris
Kålen
- 1 kg vitkål eller spetskål
- 2 msk ljus sirap
- Smör till stekning (välj veganskt “smör”, alternativt olja)
- Salt och svartpeppar
Färsen
- 400 g fryst vegofärs, tinad
- 2 gula lökar, fint strimlade
- Smör till stekning, (välj veganskt “smör”, alternativt olja)
- 0,5 tsk malen kryddpeppar
- 0,5 dl ströbröd + 1 dl havremjölk
- 0,5 dl havreris + 1,25 dl havremjölk + 1/2 grönsaksbuljongtärning
- Salt och svartpeppar
Servering
- kokt potatis
- brunsås
- rårörda lingon
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ströbröd med havremjölk och låt stå och svälla under tiden du gör det andra.
Stek löken i smör tills den blivit gyllene och mjuk. Lägg i en bunke tillsammans med den tinade färsen samt ströbrödsblandningen.
Dela kålen i mindre bitar. Stek den i smör och ha sedan i sirap och salt. Låt vätskan koka in.
Koka upp havreriset med havremjölken och buljongen tills riset mjuknat och vätskan kokat in. Det ska bli klibbigt. Låt svalna en aning och blanda sedan med lökfärsblandningen. Smaksätt med kryddpeppar, salt och peppar.
Bottna en ugnsform med hälften av kålen. Toppa med all färsblandning och blanda runt med kålen i formen. Toppa med resterande kål.
Tjoff in i ugnen i ca 45 minuter. Puddingen ska få en fin gyllene färg.
Servera med kokt potatis, lingon och sås.