Vegansk pasta bolognese med soltorkad tomat, rotfrukter och örter

Pasta Bolognese sägs vara Sveriges mest lagade vardagsrätt. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på hur smidigt det är att slänga ihop, hur lätt det är att förbereda till många, att den gör sig görgött i lunchlådan dagen efter och helt enkelt bara är älskad av precis alla?

En sådan vardagsfavorit finns såklart i massvis av olika varianter. Jag gör min på vegofärs och smaksätter med soltorkad tomat, rotfrukter och mängder av torkade örter. Sedan brukar jag variera den lite efter vad som finns hemma. Jag är säker på att många av er redan har ett favoritrecept på pasta bolle men den här bolognesen hörni – den är lajf. Den är så god att jag utan tvekan skulle kunna äta den flera dagar i veckan. Den gör sig bra både till vardags och till helg.

Men för att få till en riktigt god sås finns det några saker som är viktiga att tänka på:

  1. Använd goda tomater. Mutti’s finkrossade tomater är enligt mig bäst. Lägg gärna några extra kronor på tomater, jag lovar er att det lönar sig i längden.
  2. Gör en god och smakrik bas. Jag använder mig av morot och rotselleri. Det ger en bra textur till såsen samtidigt som det verkligen lyfter såsen.
  3. Låt gärna såsen koka länge. Smakerna sätter sig bättre efter ett tag. Bäst gör sig såsen dagen efter, så förbered gärna den i god tid om du har möjlighet.

Jag använder mig av vegofärsen från Anamma, men vilket märke som helst funkar bra. Om du vill äta såsen helt vegansk tänk bara på att alla vegofärser inte är helt animaliefria och kika alltid en extra gång på paketet.

Den här receptet räcker till många, låt oss säga 4-6 personer och om du vill går att dubbla om du vill laga till ännu fler. Prova även att ha den i en lasagne, SÅ himla gott. Lovar.

img_0536

Vegansk pasta bolognese med rotfrukter, 4-6 personer

1 gul lök
3 klyftor vitlök
3 msk olivolja
1 medelstor morot
1 liten bit rotselleri (ca 2 dl hackad)
5 msk tomatpuré
2 burkar Mutti finkrossad tomat
1 grönsaksbuljongtärning + 4 dl vatten
1-2 tsk balsamvinäger
150-200 g vegofärs (jag brukar hälla på tills att det ser ”lagom” ut)
1 tsk chiliflakes
1-2 msk timjan
1-2 msk oregano
1 tsk soja
2 tsk dijonsenap
en nypa socker/agavesirap
1 liten burk soltorkad tomat

Såhär gör du:

  1. Koka valfri pastasort du gillar.
  2. Börja med att hacka lök och vitlök. Tärna även rotselleri och morot i mindre bitar. Hetta upp rikligt med olivolja i en kastrull och stek sedan lök och rotfrukter på medelvärme under 5-10 minuter tills att löken har blivit genomskinlig och glansig, men utan att ta färg. Tillsätt tomatpurén och rör runt och stek med en liten stund.
  3. Tillsätt tomatkross, vatten och buljong. Vänd i vegofärs tills att det ser ”lagom ut”. Tillsätt även balsamvinäger, dijonsenap, torkade kryddor, soja och socker/agavesirap. Låta småputtra på låg medelvärme under minst 20 minuter, men gärna längre.
  4. Finhacka den soltorkade tomaten och lägg i kastrullen. Smaka av med salt, svartpeppar och socker och låt koka några minuter till.
  5. Servera med nykokt pasta, lite extra ringlad olivolja och en sallad på ruccola, olivolja och citronsaft. Nomnom!

Ni hittar mig även på Bloglovin, Instagram och Facebook.

För fler goda pastarecept: 

7 snabba pastarecept att laga i höst 

Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm

Cannelloni med spenat och kronärtskocka, tomatsås & parmesankräm

6 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s