Halloumirårakor: din nya vardagsfavorit på endast 3 ingredienser

Hörni! Först ett litet tips: Ni vet väl om att ni kan spara alla mina recept på ett samlat ställe på Bloglovin’ eller på Pinterest? Väldigt praktiskt faktiskt, om jag får säga det själv. Och om du inte vill råka missa några av mina uppdateringar berättar jag även alltid på min Facebooksida när det finns nytt material att ta del av här på bloggen.

Vad ska jag bjuda er på idag då? Jo, det råkar faktiskt vara det bästa av två världar. Ost möter potatis (+ en klick smör). Och sedan snipp, snapp, slut – så var ingredienssagan slut. Men va! – tänker ni nu. Tre ynka ingredienser? Det kan man väl inte laga middag på? Joho, tänk för att det kan man. Och här har ni världens bästa halloumirårakor med perfekt sälta och krispighet. Bakisgudens gåva till människan. Den stressade småbarnsförälderns räddare i nöden. Den… Ja, ni hajar!

Det känns nästa pinsamt att bjuda på ett recept som innehåller så få ingredienser. Kan det ens gå under benämningen recept? Nåväl, det är förbannat gott oavsett. Men låt oss lägga desto mer fokus på tillbehören istället.

Varför är rårakor (kanske) det bästa som har hänt mig?

 1. Det kräver inga (väldigt få) ingredienser. Jo, 2-3 stycken men det räknas väl som typ inga? Potatis och halloumi har sjukt lång hållbarhet också så det är något ni alltid kan ha hemma. Skönt att veta att en alltid kan trolla fram den godaste lunchen, brunchen, snackset.
 2. Mina barn älskar det. Lite som pannkakor fast mer matigt. Gissar att de flesta barn gillar denna rätt – så om du är småbarnsförälder; testa!
 3. Det är både gott och enkelt. Även om du avskyr att laga mat, kommer du att älska denna rätt. Den enda kraftansträngning som krävs är rivningen, som visserligen är tråkig, men som trots allt går ganska fort.
 4. Det är en rätt som funkar till det mesta och är lätt att variera. Du kan se dessa halloumirårakor lite som garderobens lilla svarta? Det funkar ypperligt klä upp som ett fint inslag på påskbuffén eller som helgförrätt tillsammans med massor av lyxiga tillbehör. De funkar också precis lika bra som en lättare lunch till kidsen eller som vardagsmiddag. Allt handlar om vilka tillbehör du väljer.

halloumirårakor med 3 olika tillbehör

Hur gör jag halloumirårakor då?

För 4 personer gör du följande: Riv 4 potatisar och 200 gram halloumi grovt på rivjärnet. Lägg allt i en bunke, rör runt ordentligt, peppra lite om du gillar det och stek sedan några matskedar åt gången i rikligt med smör. Platta till dem under tiden de steks, så att de formar en fast massa. Vänd på dem när de har börjat bli gyllene och stek tills att de har en fin färg.

Och så lite tips på tillbehör:

 1. Klassikern: finhackad rödlök, crème fraîche, citron, dill och tångrom. Tångkaviar/tångrom är helt vegetariskt och fantastiskt gott. Så den tycker jag definitivt att ni ska köpa hem och testa om ni inte har gjort det ännu. Den brukar finnas på hyllan tillsammans med de andra kaviar- och romsorterna. Finns både som röd och svart.
 2. Vegoskagen: en lite matigare variant där du blandar ett paket fast tofu (som du smular sönder med en gaffel eller händerna) med 2 dl majonnäs, lite finhackad rödlök, 2 dl finhackad dill, 1 förpackning tångrom, saften från 1/2 liten ekologisk citron. Salta och peppra!
 3. Fredagsvarianten: syrad rödlök, avokadokräm (bara mosa avokado och blanda med en liten sked crème fraîche, salt och peppar), svarta sesamfrön och tunt skurna rädisor.

 

Ni hittar mig även i min favoritkanal Instagram där jag spammar med massor av inspiration, vardagstips och matbilder veckorna igenom.

 

 

13 kommentarer Lägg till

 1. made by mary skriver:

  Åh det låter supergott, halloumi är ju så himla gott också! <3

  1. Åh tack fina! Och ja! Finns ju knappt något bättre än potatis och ost! 💖

 2. Wilda skriver:

  Åh ojoj. Dina halloumirecept är ju alltid smashing så nu blir det extra god helgmat vill jag lova.

  1. Ååh, tack! 💛 Nu blev jag inspirerad till att göra ett helt blogginlägg dedikerat halloumi med mina bästa recept. 🙈

 3. sandrasmatkrypin skriver:

  Va kul med halloumi i rårakorna. Ser jättegott ut! Tack för tips och trevlig helg 🙂

  1. Tack, Sandra! Hoppas att du har haft en fin helg 💛

 4. Matias skriver:

  Tack för ett intressant recept. Fast, medium eller mjölig potatis?

  1. Jag brukar köra på fast potatis! 😊

Kommentera