10 halloumirecept att laga i sommar

Förutom självklarheter som att jordgubbar och färskpotatis smakar sommar är halloumi den ingrediens som jag mest förknippar med sol, bad och sena goa kvällar på balkongen. Och då menar jag inte trött, seg halloumi som har legat för länge på grillen. Det har vi alla tröttnat på för länge sedan. Utan snarare en god sallad med kanske en bit getost, saltrostade nötter, svenska tomater och knaperstekta halloumikrutonger. Halloumi ÄR sommar, i min värld.

Jag älskar halloumi eftersom den platsar i så många olika rätter. Den är framförallt otroligt lätt att variera och går att smaksätta efter det man är sugen på just för dagen. Eftersom halloumi dessutom har en hållbarhet på över ett år (!) är det en perfekt basvara att alltid ha hemma i kylen.

Förutom den naturella halloumin har jag börjat förälska mig i chilihalloumin från Garant. Stek den knaprig i lite olja i mindre bitar så är den helt fantastiskt god att äta med en klick chilibea bara som den är, i en sallad eller på ett spett tillsammans med rostad potatis.

Och eftersom jag vet att ni, precis som jag, är fullkomligt tokiga i halloumirecept har jag idag satt samman ett inlägg med mina 10 bästa halloumirecept att laga i sommar.

Friterad halloumi i brioche med tartarsås och ärtpuré

vegetarisk fish and chips, friterad halloumi med ärtpuré och tartarsås i briochebröd

Först ut är mina ölfriterade halloumimackor med tartarsås och en kräm på gröna ärtor och mynta. De är så himla goda att äta på sommaren. Både till lunch, middag eller som kvällsvickning. Förbered gärna de fyllda bröden och servera på en bricka eller stor skärbräda. Och! Gastrofy gjorde nyligen en film av just detta recept, med vissa modifiktioner av Annie på Vegokäk. Önskar att jag hade tiden att göra alla mina recept till film själv, det är ju så himla kul att kolla matfilm!

Världens bästa halloumirårakor

halloumirårakor med 3 olika tillbehör

Det andra receptet jag tipsar om är dessa superenkla halloumirårakor. Perfekt sommarmat där du kan servera dem med lite vad som helst. I inlägget tipsar jag om mina favoritkombinationer.

Halloumipytt med potatis, blomkål, champinjoner och en ört- och yoghurtsås

halloumiputt med rostad potatis, champinjoner, citron, örtkräm

Ni vet redan att jag kanske är hela internets största förespråkare för att laga hela middagen på en plåt, eller plåtmat som jag kallar det. Här har jag lagat en halloumipytt med potatis, champinjoner, spenat, broccoli, morot och citron. Jag serverar den med en örtsås med honung. Gott, enkelt, mättande och går att laga till många. Och! Har ni sett att det finns smaksatt halloumi med chili? Den är helt sjukt god, så köp den nästa gång ni är i affären så har ni hittat sommarens bästa råvara.

Krämig citronpasta med halloumikrutonger

Snabblagad Krämig citronpasta med halloumikrutonger

På sommaren, eller åtminstone de dagar då solen skiner, vill man helst inte stå i köket allt för länge och vad passar då bättre än en god och snabb pastarätt? Denna krämiga citronpasta med halloumikrutonger råkar dessutom vara mitt mest populära recept någonsin.

10-minuters halloumiwrap med vitlökssås

Halloumiwrap med honungsglaserad halloumi, vitlökssås och Sriracha i libabröd

Och när vi ändå pratar om ont om tid får ni inte missa denna halloumiwrap med vitlökssås. En ful bild men med ett mycket fint recept som bara tar 10 minuter att få ihop. En helt fantastisk sommarrätt!

Halloumisouvlaki med tzatziki och ugnsrostad potatis

img_8844

När du däremot har lite extra tid över, är extra hungrig eller bara vill ha något riktigt jäkla gott att äta lagar du istället min halloumisouvlaki med rostad potatis och tzatziki. Halloumispetten går lika bra att steka i stekpannan som att lägga på grillen. En av mina favoritsommarrätter någonsin.

Krispig halloumi med toscansk brödsallad

Krispig halloumifilé med toscansk brödsallad och dillmajonnäs

Nu när grönsakerna äntligen smakar något annat än vatten ska man passa på att äta det hela tiden tycker jag. Här har jag lagat en toscansk brödsallad med krispigt stekt halloumi. I salladen har jag bland annat vattenmelon, gurka, tomat och rödlök – men det går verkligen att ha i lite vad som helst. Sedan serverar jag den med en superenkel, supergod dillmajonnäs.

Ölfriterad halloumiburgare med sriracha- och jalapeñomajonnäs

Friterad halloumiburgare friterad i öl med jalapenomajonnäs

När vi ändå snackar krispig halloumi så kolla in denna krispiga halloumiburgare! Den är otroligt enkel, påminner lite om en krispig kycklingburgare fast såklart tusen gånger godare. Jag serverar min med en jalapeñomajonnäs men använd vilken sås du vill. Det är dessutom mitt mest populära burgarrecept någonsin, så missa inte!

Halloumistroganoff med ris och persilja

snabblagad halloumistrognoff

För lite kallare dagar rekommenderar jag denna halloumi stroganoff. Jag har ätit den över 20 gånger, kommer aldrig att tröttna. Barn gillar den också. Och vuxna. Och såklart är även denna rätt tusen gånger godare än originalet med falukorv.

Halloumi tikka masala

halloumi tikka masala med svarta bönor, syrad rödlök, cashewnötter och morot

Och slutligen, årets mest populära recept – min halloumi tikka masala. Den perfekta middagsrätten att laga en regnig julikväll. Tillsammans med syrad lök, koriander, lime och rostade cashewnötter gör den sig dessutom jättebra som bjudrätt.

Sådär, slut på halloumi-inspiration! Har ni testat några av rätterna ovan? Vad tyckte ni? Och har du något halloumirecept som du vill tipsa om?

Glöm inte att följa mig på Instagram där jag postar massvis av matinspiration varje dag. Jag finns även på Bloglovin’ och Facebook.

7 kommentarer Lägg till

 1. Halloumi är ju så gooott! Blev så inspirerad av dessa recept och de fina bilderna 😍 Hittade hit tack vare tips från Annie/Vegokäk.

  1. Åh, tack! Och vad kul att du har hittat hit. Jag har följt dig länge och tycker du är så jäkla bra, även om jag aldrig har lämnat något avtryck på din blogg tidigare 😄

   1. Åh men vad kul att höra! Nu har vi funnit varandra ❤️

 2. Beatrice skriver:

  Alltså, Juliaaaaaa! Du är ju genial, as per usual. Ska spara detta för snabb åtkomst. Tikkan är en av våra go-to-rätter här hemma nu, den är så himla god! <3

 3. annabostromi2012 skriver:

  Din halloumi tikka masala, alltså. Lagar varianter av den TYP varje vecka. Barnen (4 år samt 9 månader) älskar den och precis varenda person som blir bjuden vill ha receptet. Till och med min mamma som är en riktig köttätare och aldrig lagar vegetariskt bad om receptet.

 4. Wilda skriver:

  Älskar dina halloumirecept! Det är ju helt fantastiskt vad du kan hitta på!

  1. Tack, Wilda! 🌟 Blir så glad! Halloumi är utan tvekan en av mina favoritingredienser så det finns nog inget stopp vad gäller kreativitet där 🙈 jag hoppas att jag kommer att kunna avsätta mer tid i sommar till att dela ännu fler recept.

Kommentera