Grekiska quinoabiffar med rostad potatis och pestokräm

Det här med förträffligheten i att tillaga hela middagen på en plåt har jag tjatat om sedan den här bloggens begynnelse. Jag har till och med ägnat ett helt inlägg och detta koncept som går under namnet plåtmat. Läs den om du inte ännu har gjort det!

Det jag gillar med plåtmat är att det både är perfekt som vardagsmat eftersom middagen i princip sköter sig själv och kräver minimalt med disk, samtidigt som det också är riktigt bra bjudmat som passar att laga till många. Det går verkligen att slänga på lite vad som helst – det mesta blir gott på en plåt!

Den här gången har jag tillagat mina vegobiffar direkt på plåten istället för i stekpannan som jag annars brukar göra och låtit de rostas tillsammans med potatis och tomat. Det är faktiskt otroligt smart (vet inte varför jag inte har gjort det här tidigare?) att tillaga biffarna i ugnen istället för i stekpannan eftersom du sparar disk och slipper matos. Dessutom ser det ju fantastiskt fint och gott ut när du ställer den fullmatade plåten mitt på bordet istället för att servera allt i olika pannor och kärl.

I de här biffarna har jag använt kokt röd quinoa som bas. Sedan har jag smaksatt med fetaost, soltorkad tomat och vitlök. Jag hittade en påse sumak i min lokala grönsakshandel som jag har velat testa jättelänge – men den kan du såklart strunta i om du har svårt att hitta den. Det bästa med de här biffarna är att du kan smaksätta med lite vad du vill. Du kan ha i chili om du gillar det, finhackade örter, citronzest, spiskummin – ja, ta i vad du vill. Det mesta blir gott.

Och, om du brukar ha problem med att få biffarna att hålla ihop eller vill ha massa mer inspiration om hur du lagar vegobiffar så kan du läsa min guide om just det: Den stora vegobiffsguiden och nytt recept på chili cheese minibiffar

Följ mig på Instagram för daglig vegoinspiration och uppdateringar

vegetariskagrekiska quinobiffar med fetaost och soltorkad tomat, rostad potatis och pestokräm

Quinoabiffar med fetaost och soltorkad tomat med rostad potatis och pestokräm, 4 personer

Quinoabiffar
2 dl röd quinoa
1 liten burk soltorkade tomater, finhackade
150 g fetaost eller vitost (eller 2 dl god lagrad riven ost)
3 ägg
1,5 dl ströbröd
1 klyfta pressad vitlök
ev. 2 tsk sumak
salt + peppar

Pestokräm
2 dl crème fraiche
0,5-1 dl pesto
salt + peppar

Tillbehör
potatis
en näve körsbärstomater
rödlök
salladsblad
basilikablad
ev. oliver

Såhär gör du:

Quinoabiffar: Börja med att värma ugnen till 200 grader varmluft. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet och låt svalna. Blanda med ägg, vitlök, finhackad soltorkad tomat, smulad ost och övriga kryddor. Ha i ströbröd, lite i taget tills att du har en formbar deg. Låt smeten vila i kylen i minst 10 minuter och förbered under tiden det andra.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Skiva potatisen i 0,5 cm tunna bitar och placera jämt över plåten. Lägg över tomaterna och ringla över olja, gärna lite av oljan som tomaterna har legat i. Ta ut quinoasmeten från kylen och forma till biffar och lägg ut på plåten. Om smeten är för kletig har du i mer ströbröd. Ta lite vatten på händerna så blir de lättare att forma. Avsluta med att ringla över lite olja och placera i mitten av ugnen i 25-35 minuter eller tills att potatisen är gyllene och biffarna är genomstekta.

Pestokräm: Blanda crème fraichen med peston, smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

När du har tagit ut plåten ur ugnen har du över pestokrämen, salladsblad, basilkablad, tunt skuren rödlök och eventuellt lite goda oliver. Nomnom!

För fler recept på enkla vegobiffar: 

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås

Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås

Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, koriander och rödkål

 

Ni hittar mig även på Instagram, Facebook och Bloglovin’ där det går att spara mina recept på en samlad plats.

6 kommentarer Lägg till

  1. Grekiska smaker va, sån jävla fullträff. Jag ska minsann testa en veganvariant på den här underbara plåten, blir det bra dyker det upp på bloggen. Tack för inspo!!

    1. Ja, så himla gott alltid! Och let me know om det blir bra, då vill jag också testa 😊

  2. Wilda skriver:

    Så gör du det igen! Ojoj så gott.

    1. Ååh du är alltid så snäll! Tack! Hoppas att du har en fin sommar 💛

Kommentera