Halloumitacos med mangosalsa och kryddrostade bönor 

Jag hoppas att ni inte har hunnit tröttna på mina halloumirecept ännu. För annars är det nog bäst att ni vänjer er – halloumi råkar nämligen vara mitt livselixir under sommaren. Jag äter det som krispig burgare, i briochebröd eller till världens godaste toscanska brödsallad. Jag äter det som krutonger i sallad, i wraps och som toppings i soppor. Ja, länge leve halloumin säger jag bara!

Så, för att hylla denna fantastiska råvara bjuder jag idag på ett superenkelt och nytt recept på tacos. Inget fel på traditionella fredagstacos – men ibland kan det väl vara kul med lite variation? I den här tacovarianten knapersteker jag helt enkelt bara halloumi rakt upp och ner i små kuber eftersom det går snabbast. Men om du har tid och tålamod kan du sjävklart panera halloumin i något gott som panko/cornflakes/kokos eller steka dem i en kryddblandning eller doppa i en ölsmet. Gör det som du orkar och är sugen på!

Som ni vet brukar jag vanligtvis försöka laga så säsongsanpassat som möjligt. Mycket rotfrukter året runt och nu på sommaren blir det såklart en hel del potatis, tomater och zucchini. Jag tycker helt enkelt att det är roligast och godast att laga efter säsong. Men ibland kan man trots det bli sugen på annat och idag blev det mango. Om du skulle vilja utesluta mangon går det fint att bara tillsätta fler tomater istället och kanske lite finhackad gurka. Det blir gott hursom.

Tortillabröden

För den som orkar kan man baka ditt eget tortillabröd. Jag gör det då och då, för det är trots allt väldigt mycket godare än de man köper i affären. Diana på Diadonna har ett jättefint inlägg med flera olika varianter på tortillabröd som jag tycker att du ska kolla in. Jag har bara lagat de vanliga vetetortillasen men jag ser fram emot att testa de andra. Det är inte svårt, behöver inte jäsa och kräver inte massor av ingredienser. Man ska bara orka pilla med det, det är allt.

Men, om du inte pallar krångla med eget bröd har jag lite tips på köpefronten också. Häromveckan fick jag hem ett pressprov på Santa Marias nya kokostortillas som direkt blev en ny favorit hos mig. De både smakar och luktar väldigt mycket kokos vilket jag älskar. Myyycket godare än de ”vanliga” också. De är lite mindre än det normala, vilket jag i och för sig bara tycker är bra. Då kan man äta fler.

Men, nu är ni övertygade om varför ni ska byta ut era vanliga fredagstacos och istället göra mina sommartacos. Så, låt oss kika på receptet! 

Ni hittar mig även på Instagram, Facebook och Bloglovin’.

Halloumitacos med mangosalsa och kryddrostade svarta bönor

Mangosalsa
1 mogen mango
3 svenska tomater
1 liten rödlök
1/2 lime
1 knippe koriander

Kryddrostade bönor
200 g svarta bönor
2 msk rapsolja
2 msk jerkkrydda (eller tjoffa bara ihop lite spiskummin, kardemumma, rökt paprika eller annat du gillar)

Salladsblad
Sesammajonnäs
Kokostortillas
1 paket halloumi

Kryddrostade bönor

Börja med att skölja av de förkokta svarta bönorna noggrant och låt rinna av. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och vänd i bönorna. Stek på medelvärme i några minuter och tillsätt därefter din kryddblandning. Stek ytterligare 5-10 minuter och rör om då och då så att bönorna inte bränner fast. När bönorna är krispiga men fortfarande lite mjuka i mitten är de färdiga. Ställ åt sidan.

 

Mangosalsa

Gör mangosalsan genom att skära mangon i mindre bitar. Fråga mig inte hur man går tillväga för att skära en mango på bästa sätt. Jag äter mango ca 2 gånger om året och har alltid ett jäkla jobb med att få mangon att bli bra. Så, jag tipsar om att kolla youtube om man vill bli mästare på att skära mango snyggt. Eller köp fryst. Men, nu skulle vi ju inte snacka om det. Över till mangosalsan igen. Efter att du har skurit mangon i små bitar finhackar du rödlöken. Skär även tomaten så smått du kan. Blanda mango med rödlök, tomater, saft från en halv lime och rikligt med finhackad koriander. Smaksätt med salt och peppar.

Avsluta med att steka halloumin krispig i en stekpanna. Det gör du genom att börja med att ha i halloumin utan något fett tills att all vätska ha kokat in. Tillsätt därefter lite olja och stek tills perfekt krisp.

Servera i kokostortillas tillsammans med en klick sesammajonnäs, salladsblad och kanske lite extra lime.

För fler goda tacorecept:

Vegantacos med rökig rostad sötpotatis, sesammajonnäs och en kryddig bön- och cashewröra

vegan tacos med bönröra med cashewnötter, sesammajonnäs, syrad rödlök, rökig rostad sötpotatis

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s