Rostad morotssoppa med harissa, pumpafrön och yoghurtbollar

Sådär, då börjar vardagen att långsamt leta sig tillbaka igen. Och därmed är det äntligen dags att ta tag i den där hösten och prata lite matplanering. Allt för att vardagen ska kännas så välkommen som bara den bara kan.

Under de kommande månaderna kommer jag, likt det förra året, att skapa en rad olika vardagsguider på olika teman så att ni som läsare ska få massvis av härlig inspiration till höstens alla middagar och luncher. Förra året skrev jag bland annat om bowlstrenden, wraps, plåtmat och nudlar. Kika in där för att redan nu få massvis av enkel middagsinspiration! 

Men, fram tills att mina nya guider börja dyka upp här om några veckor bjuder jag så länge på något annat som man aldrig kan ha för många recept på – soppa. I den här varianten rostar jag morötter i stavar först innan jag mixar samman dem med de andra ingredienserna.

Att rosta grönsaker och rotfrukter är överlag ett väldigt bra tips för att intensifiera smakerna i råvaran. Det är också ett fantastiskt sätt att ta tillvara på rotfrukter eller grönsaker som har börjat mjukna eller bli lite trötta. Rosta dem i mindre bitar som de är med lite olja eller tillsammans med andra kryddor. Du kan slänga ihop lite vad som helst på en plåt och sedan låta det rosta samman för att därefter mixas slätt.

Vet du att jag även finns på Instagram där jag dagligen uppdaterar med tips, inspiration och enkla vegetariska recept. För att spara mina recept på en samlad plats, följ mig på Bloglovin’. Du hittar mig även på Facebook.

morotssoppa

Rostad morotssoppa med harissa, yoghurtbollar och timjan
4 portioner

6 morötter
2,5 dl havregrädde, eller annan vegetabilisk grädde
1 stor vitlöksklyfta
1-2 tsk harissa
8 dl vatten
1 dl yoghurt
0,5-1 msk maizena
2 grönsaksbuljongtärningar
ev. 1/2 lime
olivolja
salt + peppar

servering:
yoghurtbollar (eller en klick naturell yoghurt)
pumpafrön
kryddgrönt, som persilja/koriander/timjan

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skala morötterna, dela i stavar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Salta, peppra och ringla över lite olja. Placera plåten i mitten av ugnen och låt morötterna rostas i ca 15-20 minuter tills att de ha blivit mjuka. Stek under tiden pressad vitlök i olja i en kastrull på medelvärme. Innan vitlöken börjar ta färg vänder du i vatten, buljong och grädde. Ha i harissa. Ta gärna lite mindre i början och öka mängden efterhand, det kan annars bli väldigt starkt. När morötterna är färdigkokta vänder du ner dem i kastrullen. Mixa med en stavmixer direkt. Stäng av plattan och avlägsna kastrullen. Blanda den feta yoghurten med maizena och vänd därefter ner även den i kastrullen. Rör runt med en träslev tills att den har löst upp sig. Smaka av med eventuellt lite limesaft, salt och grovmalen svartpeppar. Ät direkt!

Servera soppan med yoghurtbollar, pumpafrön och färsk timjan. Servera gärna med en skiva stekt eller rostat surdegsbröd med en god hummus till.

Om du inte hittar yoghurtbollar i affären kan du utesluta dem och bara toppa med lite yoghurt istället. Annars har Zeina på matbloggen Zeinas Kitchen ett jättebra recept på yoghurtbollar som du kan testa.

Följ mig gärna på Instagram där jag dagligen uppdaterar med massvis av enkla tips, recept och inspiration för en grönare vardag. Jag finns även på Facebook samt på Bloglovin’ där du enkelt kan spara mina recept på en samlad plats.

För fler enkla sopprecept:

Krämig tomatsoppa med soltorkad tomat och röda linser

Rostad sötpotatissoppa med tomat, harissa och rökt paprika

Ribollita: italiensk bondsoppa med vita bönor och svartkål

Paprika- och tomatsoppa med ruccolapesto och hasselnöt

Blomkålssoppa med grön curry & citron- och örtkrutonger

Kommentera