Som jag har förstått det är ni många som har odlat mänger av zucchini i år och nu febrilt letar efter något gott att göra av er skörd. Ett lyxproblem såklart. Men det hade ju varit väldigt synd om alla goda zucchinis inte kom till användning. Här kommer 14 av mina bästa zucchinirecept som jag lagar om och om igen:
Brytbröd med zucchini och sesam
Att baka med zucchini är underskattat. Här gör jag ett brytbröd med sesamtopping. Går finemang att frysa in också!
Zucchinigratäng med belugalinser och rödvin
Att göra gratäng på zucchini som bas är mycket gott och enkelt. Här tillsammans med en sås gjord på tomat, rödvin och belugalinser som efter gratinering serveras med tzatziki.
Yoghurt med zucchini och brynt hasselnötssmör
Här kommer ett tips på en enkel liten förrätt eller plockrätt som ni kan göra med zucchini. Använd gärna er av lite mindre, mer späda zucchinis till denna rätt. Det blir godast så.
Zucchinipakora
Jätteenkla friterade biffar som du gör på kikärtsmjöl. Smaksättare går att variera, här har jag garam masala.
Zucchinipaj med soltorkad tomat
Zucchini blir mycket gott att ha i paj. Här har jag kombinerat den med spenat (går finemang med mangold också) samt soltorkade tomater.
Quinoa- och zucchinibiffar på plåt
Dessa biffar är ett av mina mest populära från min första kokbok Plåtmat. Det går att göra mängder av biffar samtidigt – och de går dessutom fint att frysa in.
Vegansk ratatouillelasagne
Ratatouille är underbart gott att ha i en lasagne. Här har jag gjort en vegansk variant.
Rostad ratatouille med zucchini, aubergine och parmesankräm
Det här enkla receptet på ratatouille med rostade grönsaker var ett av de första jag lade upp här på bloggen, för sisådär 1,5 år sedan. Men det är fortfarande ett av mina absolut bästa recept. SÅ gott att rosta grönsakerna innan de körs ner i den smakrika tomatsåsen. Ni måste testa!
Zucchinibiffar med citron och fetaost
Ni vet ju vid det här laget att jag är fullkomligt tokig i vegobiffar – och här har ni ett av mina mest välbesökta vegobiffsrecept på panerade zucchinibiffar med fetaost och citron. Jag serverar mina biffar med rostad potatis, tzatziki och en bladspenatsallad. Men de passar helt ärligt ihop med det mesta – kanske i en burgare till och med?
Enkel zucchinilasagne med färssås och fuskbechamel
Förutom att hysa en väldig kärlek till vegobiffar av alla dess slag är jag ju även väldigt förtjust i fuskmat. Ja, alltså mat där man på ett enkelt sätt kan ta genvägar så att en slipper stå i köket hela kvällen. Den här lasagnen med zucchini istället för lasagneplattor är superenkel och går snabbt att få färdig också! Testa!
Pasta med en krämig sås på zucchini, fetaost, bladspenat och svamp
Varje gång vi inte vet vad vi ska laga till middag brukar vi köra på pasta. Jag menar, det är alltid gott med pasta. Här har jag lagat en superenkel variant med en gräddig pastasås på zucchini, bladspenat, fetaost och svamp. Få ingredienser men med massor av smak. Och supergott att ha i lunchlådan dagen efter också för den delen.
Vegansk lasagne med en färssås med zucchini, soltorkad tomat och ostsås
Sist ut är ett av mina mest sökta recept här på bloggen, en vegansk lasagne alltså med en färssås med zucchini i. Supergod är den. Om man vill kan man såklart använda sig av vanlig ko-ost också. Eller bara äta färs- och zucchinisåsen ihop med lite kokt pasta. Gott!
[…] Tuvessonskan, en av mina bästa matgurus, bjuder på sina bästa zucchini-recept. Himlans smaskigt alltihop kan jag tänka […]
[…] av mina mest lästa bloggrecept är mitt samlingsinlägg med 5 grejer du kan göra med din zucchiniskörd – så jag tänkte att det är på tiden att jag gör ett liknande med en annan säsongsfavorit. […]
[…] utmärkt utan olja. De blir krispiga och snabbt klara. Vi har testat broccoli, paprika, lök och squash. Allt blir supergott. Givetvis får grönsakerna en bättre yta med lite olja, men vill man vara […]