Jaha, då blev det påsk. Jag är fortfarande lite småkrasslig så jag kommer troligtvis tillbringa de första dagarna från sängen. Med mat, film och bok! Jag ska såklart blogga lite. Men i övrigt ska jag försöka göra så lite som möjligt.
Nu i påsk är det ju tradition att äta en himla massa ägg. Och det kan i längden bli lite tröttsamt. Eller? Nä! Det finns så otroligt många sätt att servera ägg på. Här har vi några av mina favoriter:
Pocherat ägg
Det första äggtipset är att göra pocherade ägg. Jag har gjort en steg-för-steg-guide i min bok Brynt Smör – men är du osäker på hur man gör är YouTube din vän. Det pocherade ägget serverar jag gärna med pasta och brynt salviasmör med hasselnötter. Det är en sådan otroligt god rätt.
Tuvessonskans vårpasta med brynt salviasmör, pocherat ägg, hasselnötter och citron

Äggröra
Rätt nummer två är en fantastisk frukosträtt! En slät äggröra toppad med brynt citronsmör och parmesan. I originalreceptet som kommer från Brynt Smör-boken har jag även kantareller. Eftersom det inte är kantarellsäsong just nu tycker jag att du kan köra på champinjoner istället. Det blir gott hursomhelst!
Fransk äggröra med kantareller, parmesan och brynt citronsmör
Som en kräm
En väldigt god huvudrätt är att smörbaka vitkål i ugnen. Till vitkålen serverar man sedan lite olika såser varav den godaste är en äggkräm. Ja, den där äggkrämen är galet god. Laga laga laga!
Smörbakad vitkål med harissagrädde, grönkålschips, äggkräm och hasselnötter

I en röra/äggsallad
En annan otroligt god sak att göra med ägg är att göra en liten “äggsallad”. Ja, det är ingen sallad men jag vet inte annars vad jag ska kalla det. Det är i alla fall hackat kokat ägg blandat med äpple, örter och brynt smör. Jag tycker det är gott att servera på en macka – men du kan också servera den med potatis och sill.
Danskt smörrebröd kartoffelmad-style
Friterat ägg
Slutligen vill jag tipsa om något av det godaste som man kan göra med ägg: fritera! Allt du gör är att panera kokt ägg. Krispigt och krämigt på en och samma gång. Servera tillsammans med gröna ärtor, citron och brynt smör. Som en av många rätter på påskbordet. Eller varför inte tillsammans med ris?