Svamppasta med vitt vin, parmesan och persilja

Vad kvalificerar ett riktigt göttigt fredagsrecept? Jo, det ska gå snabbt att laga, vara lite lyxigt och dessutom tramsigt gott. Vad lagar man då? Hos oss blir det oftast tacos, plock eller pasta.

Idag ska jag tipsa om en pastarätt som är perfekt nu på hösten. Med svamp och vitt vin. Jag tror inte att denna rätt tar mer än 20 minuter att få på bordet. Få ingredienser, enkel att laga och lämnar inte ett berg av disk efter sig.

Hittar du inte syrad grädde på mejerihyllan kan du ha i crème fraiche och lite grädde istället. Eller enbart grädde, eller enbart crème fraiche. Gör som du vill, det blir bra oavsett! Glöm inte bröd och ost vid sidan bara. Alltid bröd till såsiga rätter, det är obligatoriskt.

Och vilken pastasort ska man välja då? Här har jag använt mig av en ravioli som jag köpt färdig. Köp en från Rana om du hittar, de är goda. Annars pappardelle! Älskar pappardelle till tjocka såser.

Svamppasta med vitt vin, parmesan och persilja

200 g champinjoner, i skivor
1 gul lök, finhackad
1 dl vitt vin
3 dl syrad grädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
0,5 dl parmesan
olja, till stekning

Servering
Valfri pasta (jag har ravioli på bilden)
Persilja
Extra parmesan

Stek svamp och lök i rikligt med olja i en kastrull tills löken mjuknat och svampen släppt vätska. Smula ner buljongen och häll på vinet och låt det hastigt koka in. Ha i den syrade grädden och parmesan. Salta och peppra.

Servera med nykokt pasta, finhackad persilja och extra parmesan.

Kommentera