Det är inte direkt någon hemlighet att en av mina favoritplatser i världen är Pastafabriken i Ingelstorp. Jag blir alltid så inspirerad av deras matlagning. Att man kan göra så enkel mat – utan att den blir simpel. När jag var där förra sommaren blev jag serverad en helt fantastisk buljong, gjord på tomat, som jag inte har slutat tänka på sedan dess. Och när jag häromdagen inte kände att jag hade något hemma och hittade en burk gula hela tomater på burk visste jag direkt vad jag skulle göra.
Så! Här har vi en otroligt enkel men samtidigt festlig rätt som görs på få ingredienser. Jag är som ni vet tokig i kombinationen tomat + saffran så vi fortsätter köra på den ett litet tag till. Tycker du inte om saffran, då struntar du bara att ha i det.
Buljongen kommer du äta upp direkt men annars är jag säker på att den går bra att frysa också. Tomatgojset som blir över när vi kokar buljongen sparar vi såklart och mixar med färskost tills vi får en riktigt smakrik och trevlig kräm. Om du inte vill ha den till pastan är den verkligen supergod att servera till chips och dipp eller ha på mackan.

Smörad tomatbuljong med saffran
1 burk hela skalade tomater à 400 g
3 färska tomater, grovhackade
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 selleristjälk, finhackad
1 morot, finhackad
1 kuvert saffran
1-2 dl kallt vatten
2 tsk lantbuljong
några svartpepparkorn
ev 1 parmesanskalk
en rejäl skiva smör
salt
olivolja, till stekning
Till servering
valfri pasta (gärna en fylld variant som ravioli eller tortellini)
valfri färskost
parmesan
Såhär gör du
Stek gul lök, vitlök, selleri och morot i rikligt med olja ca 5 minuter tills löken mjuknat utan att ta färg. Ha i saffran samt de färska tomaterna och låt steka med hastigt. Vänd ner de hela tomaterna, svartpepparkornen, parmesankanten samt vatten och buljong. Låt koka samman minst 30 minuter, gärna längre. Krossa tomaterna lite då och då med en träslev.
Sila tomaterna genom en finmaskig sil. Låt det stå och rinna av ordentligt. Koka sedan upp den avsilade buljongen tillsammans med rikligt med smör.
Plocka upp parmesanskalken och svartpepparkornen från tomatgojset. Mixa tomaterna med färskost tills du har en konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra parmesan också.
Servera tomatbuljongen med kokt pasta och tomatfärskosten. Avsluta med att riva över rikligt med parmesan. Servera genast.
[…] Tuvessonskans smörad tomatbuljong med farskostkram och pasta. Hur kan nåt ens va så inbjudande!? […]
[…] ca 1,2-1,4 liter tomat- och saffransbuljong […]