Än är inte kålsäsongen över, så passa på att äta en av de godaste matpajerna som finns innan potatisen, tomaterna och jordgubbarna tar över helt.
Det här är ett gammalt recept som jag har tipsat om tidigare. Jag skrev det för sisådär 4 år sedan och var vid den tidpunkten verkligen en total n00b vad gäller receptskrivande. Jag tänkte därför att det var på tiden att jag tog tag i att uppdatera de gamla goda rätterna – med nya bilder och instruktioner.
Den här grönkålspajen är framförallt en rätt som vi alltid lagar vid jul, efter min mans farmors recept, men den funkar verkligen att äta under hela grönkålssäsongen. Servera den gärna med en stor syrlig grönkålssallad vid sidan samt buljongkokta belugalinser. Nomnom!

Grönkålspaj med cheddar och valnötter
1 pajdeg
150 g färsk grönkål, grovhackad (utan blast om den är grov)
3 dl riven cheddar
3 ägg
2,5 dl valfri grädde
1 dl valfri mjölk
100 g valnötter, hackade
ev. riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
Såhär gör du
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform. Picka den med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader.
3. Koka den grovhackade grönkålen i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Låt grönkålen rinna av ordentligt.
4. Gör en äggstanning genom att vispa ägg med grädde, mjölk, salt, grovmalen svartpeppar och avsluta med att ha i den rivna osten.
5. Placera den kokta och avrunna grönkålen i pajskalet. Krydda eventuellt med lite riven muskotnöt. Häll över äggstanningen och avsluta med att ha på några nävar grovhackade valnötter.
6. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt grädda 35-40 minuter tills att pajen är gyllene och fin.
Servera med en god grönsallad vid sidan. Pajen går bra att frysa och funkar fint i matlådan.
[…] mest just nu är på onsdag när jag ska få stå i köket hela kvällen. Ska börja med att laga grönkålspaj och vegobollar. Genom åren har jag tagit fram en himla massa recept på vegobollar och vegobiffar. […]