2 dagar kvar till semester för min del. Försöker förbereda blogginlägg, skriva färdigt pitchar och offerter, färdigställa nomineringstexter och bolla lite admin och ekonomi däremellan. Har nog aldrig längtat så mycket efter ledighet som i år.
Vad jag ser fram emot mest just nu är på onsdag när jag ska få stå i köket hela kvällen. Ska börja med att laga grönkålspaj och vegobollar. Genom åren har jag tagit fram en himla massa recept på vegobollar och vegobiffar. Jag har till och med tagit med en formel på hur du gör egna biffar och bollar på “vad som helst” i min bok Käka Grönt!. Så jag tänkte att jag kan bjussa på lite vegobollsinspiration till er som gärna vill ha ett bollmoment på julbordet.
Här tipsar jag om 10 olika bollsmetar som både innehåller nötter, baljväxter, gryn, fryst färs och grönsaker som bas. Du kan blanda recepten och smaksättningarna lite hejvilt! Tänk på att smeten gärna vill vila i kylen en femton minuter innan du börjar rulla. Och ha alltid lite fuktiga händer när du formar dina vegobollar, då får du lättare till formen.

Cheddarbollar med äpple och grovkornig senap
Det här receptet på vegobollar är min favorit. Formen på bollarna kan bli lite ojämn och ful – men det gör ingenting! Smaken är 100. Om du vill kan du byta ut cheddarosten mot t ex en lagrad prästost eller varför inte en västerbottensost?

Valnötsbollar
Det här receptet görs egentligen på en plåt tillsammans med sötpotatis. Men du kan enbart använda dig av valnötssmeten och rulla till bollar som du steker i smör och olja i stekpannan.

Svampbollar
Har du kantareller över i frysen tycker jag att bollar på svamp är en riktig höjdare på julbordet. Här har jag gjort biffar, men det går såklart precis lika bra att rulla till bollar. Och hittar du inte kantareller går det lika bra att använda sig av exempelvis champinjoner istället.

Cashew- och bönbollar
För ett lite mer proteinrikt alternativ tipsar jag om dessa bollar som är gjorda på cashewnötter och svarta bönor. Det går bra att ersätta de svarta bönorna med kidneybönor om du hellre vill ha det.
Morotsbollar
En annan väg att gå är att laga biffar på rotfrukter! Här har jag en bas på morötter och vita bönor som jag smaksätter med ingefära och harissa. Dessa bollar panerar jag sedan i krispig panko. Gott!
Quinobollar
Quinoa som bas i vegobollar ger fasta, lite tuggiga bollar. Det är en av mina absoluta favoriter att ha som bas. Här har jag format min smet till biffar, men det går såklart att forma smeten precis som man vill.
Mandelbollar
Att göra biffar på mandelmjöl eller mixad mandel har blivit lite av en klassiker på julbordet. Använd vanlig gul lök och ha i lite kryddpeppar för en juligare känsla.
Blomkålsbollar
Vill du göra något lite mer otraditionellt kan du istället göra blomkålsbollar. Här har jag använt mig av garam masala som smaksättare vilket jag tycker passar väldigt bra på julbordet.
Bollar på formbar färs/polpettini
Det enklaste bollreceptet görs på fryst formbar färs. Den tinar du bara för att därefter smaksätta. Här tänker jag att det kan vara gott att blanda i lite lagrad ost, kanske lite lite senap, lite kryddpeppar och kanske lök. Annars kan du köra på mina italienska polpettini med vitlök, parmesan och persilja.
Fetaostbollar
Avslutningsvis, som tips nummer 10, har vi en uppsättning vegobollar som gör på formbar färs som smaksätts med fetaost. Otroligt enkelt, gott och smidigt!
Jag brukar även ha vegetariska rätter på julbordet. Så i år ska det bli dina cheddarbollar för första gången.
God jul 🎄
Åh, vad roligt! Jag hoppas att du kommer gilla dem!