3 suuuperenkla snackstips till helgen var det här! Med ost! Och passande tillbehör! Det här ska ni käka imorgon!
Ni börjar med att ta en tur förbi närmsta ostaffär. Om du bor i Malmö kan du beställa hemkörning från Möllans Ost direkt till dörren. Du kan också förbeställa ost i deras webbshop och sedan plocka upp utanför butiken om du inte vill gå in. Ett bra initiativ, visst?
Men nog om det, vad ska du köpa för ost då?
1. Delice de Bourgogne alternativt Brillat Savarin
Vi börjar med att köpa en superdupergräddig ost som vi serverar till valfritt bubbel. Brillat + champagne = ❤️! Både Brillaten och Delicen kommer från Frankrike och görs på komjölk samt en jäkla massa grädde. Smaken är mild och otroooligt krämig och fet. Nom! Gud vad jag älskar den typen av ostar.
Dessa ostar serverar du rumstempererade med bubbel som sagt. Som något tuggigt till säger jag lättsaltade lantchips. Jag älskar att dippa chips i den mjuka gräddiga osten. Nä, men det ÄR så gott. Prova! Jag gillar också att servera osten med ett gott surdegsbröd och vispat (brynt!) smör.
2. Comté alternativt Vesterhavsost
Tips nummer två är en lagrad ost. Comtén kommer från Frankrike, närmare bestämt Jura, och smakar lite nötigt och karamelligt. Vesterhavsosten är dansk och smakar även den lite karamelliserat, kanske till och med lite knäckigt? Vill du ta det lite längre köper du Fyrtårnsosten som smakar brynt smör. MEN! Det är egentligen overkill för det du ska göra nu är att dränka osten i ett brynt honungssmör.
Nä, men du hör ju hur gott det låter! Du bryner smör som vanligt, det vill säga slänga ner smör i en kastrull och vispa vispa vispa tills det har blivit gyllene och det luktar för jävla gott i hela rummet. Då vispar du ner lite honung i smöret. Ös det över osten och servera dirr!

3. Lagrad ost med grovkornig senap
Första gången jag åt kombinationen lagrad ost + senap som ett litet snacks var på restaurang Häktet i Stockholm. Jag var så imponerad över hur gott och enkelt det var. Det perfekta lilla tilltugget faktiskt. Sen fick jag reda på att det är väldigt vanligt att få denna kombination när man beställer öl i Belgien.
Därför kan det kanske vara en idé att prova en belgisk ost till senapen? Fråga i ostbutiken vad de tror kan passa. De kan säkert ge tips på bra senap också. Annars kan ni göra en copy paste på Häktet och köra på en ”skånsk gårdsost”, t ex en Wrångebäcksost eller en god, lagrad Herrgårdsost.
Så! Konceptet är enkelt alltså. Lägg rikligt med god senap i botten på ett fat och toppa med stora bitar bruten lagrad ost. Dippa ostbitarna i senapen. Nomnom! Trevlig helg!
Ostarna i all ära men vad är det för fin terrazzo-sten de står på??? Vill veta allt om den! 🙂
Jag veeet! Visst är den otrolig. Tyvärr är den inte min, utan från butiken/restaurangen Beyond Us här i Malmö!