Ett snabbt och enkelt litet fredagssnacks kommer lastat! Med vadå? Pimientos! Med parmesan! Lime! Och min favoritkrydda just nu: tajín! En så kallad “pulversalsa”. Sånt älskar man ju?
Tajín
Men nu backar vi lite va? Vad är tajín? Jo, det ska jag berätta för er. Det började med att jag besökte taquerian Maya här i Malmö för någon vecka sedan. Mitt nya favorithak, btw, men det är en annan historia. När jag beställde en drink fick jag en krydda på glaskanten som var otroligt god men som jag inte kunde minnas att jag smakat tidigare? En lite småstark sådan med en pikant smak av lime. Som… en riktigt god och uppdaterad citronpeppar som möter grillkrydda? Det visade sig i alla fall att kryddan går under namnet tajín och är väldigt populär i Mexiko. Och till min stora glädje sålde Maya Cantina denna krydda hos sig på restaurangen så jag köpte såklart med mig hem och har använt den till allt. Här i Malmö har även Ica Malmöborgs Erikslust den, så köp nu och bunkra. Denna kryddblandning går åt!
Pimientos
Men vad kan man då använda tajín till, förutom att ha det på drinkglaset? Svaret är enkelt och tråkigt: men allt! Det är som den perfekta lilla allkryddan. Jag har en ny favorit dock och det är att steka pimientos de padrón (nej de är inte otrendiga, blir kränkt när folk pratar om mat som inne/ute) och sedan toppa med massa limesaft, en riktigt god parmesan/grana padano och avslutningsvis ösa på tajín. Det är ett SÅ enkelt och snabblagat snacks som ändå känns både kul och lite lyxigt.
Chilisås
Och! Avslutningsvis ett litet extratips. Jag tycker det är super att ha på lite chilisås på mina pimientos. Jag tycker det passar så bra ihop med parmesanen. Tidigare har jag ju varit fullkomligt BESATT av den mexikanska Valentinasåsen som är lite vinägrig i smaken. Men jag har hittat en motståndare som jag nog trots allt är liiite mer förtjust i. Och det är “stark sås” från Korvolle i Ystad. Ja, det är ett jävla tjat på mig och min kärlek till Korvolle men jag kan väl inte hjälpa att de är bäst? Korvolles chilisås görs i alla fall här i Skåne och består av mjölksyrad chilimash på Cayenne, röd habanero och naga yolokia. Man kan köpa den i deras korvbutiker i Ystad men den finns också på www – så att du kan beställa chilisås på postorder.
Pimientos de padrón med lime och parmesan
Ok! Sluttjatat. Här kommer “receptet”. Ta ett paket pimientos (du hittar dem i vanliga matbutiken bland grönsaker) och steker sedan riktigt hårt i t ex ghee eller neutral olja. De ska bli mjuka! Lägg över på ett fat. Ringla över lime, strö över tajín om du har eller skit i det och avsluta med att toppa med otroliga mängder riven parmesan. Ha även på några droppar chilisås också. Tada! Helgsnacks på några minuter. Nomnom!
[…] en kvart. Enkelt, billigt, gott, trevligt! Mer tacomat till folket! Servera gärna med pimientos de padrón med lime och parmesan vid […]
[…] plockmat. Det är väl ändå den bästa maten? Massa olika goda rätter: oliver, bröd och smör, pimientos, någon liten sallad, potatis! Allt placerat mitt på bordet så att alla kan moffa i sig bäst de […]