Inlägget innehåller reklam för Kung Markatta
Den senaste månaden har jag gjort ett produktsamarbete tillsammans med Kung Markatta på min Instagram där jag har hållit i en liten tempehskola med målet att få fler att upptäcka denna fantastiska proteinkälla. Som jag tyvärr ofta upplever som lite bortglömd? Det ville vi få ändring på! Hela samarbetet presenterades på min Instagram MEN jag vill så gärna få med recepten här på bloggen också, så att de inte försvinner i allt brus. Så! Här har vi ett av vårens favoritrecept. Det är salladswraps som fylls med ris. Därefter toppar vi med hoinsinstekt tempeh och slutligen lite nötter, örter och lime. Om man vill kan man ha på lite chilimajjo också, det är väl alltid gott?
Tempeh
Men om vi tar allt från början, vad är egentligen tempeh? Jo, tempeh är fermenterade bönor som tryckts samman till en biff. Denna biff är sedan själva tempehn. Just Kung Markattas görs på ekologiska kikärtor men den kommer i flera olika varianter på marknaden, såsom lupin och soja också. Tempehn hittar du i kyldisken, ofta där tofun ligger. Det finns flera olika tricks och knep för att tillaga tempehn på bäst sätt. Jag tillagar min genom att först låta hela tempehblocket småkoka några minuter. Jag tycker det gör att tempehn suger åt sig mer smak – och den bitterhet som man ibland kan känna i tempeh försvinner helt. När du har kokat tempehn ska du sedan låta den svalna och rinna av. Sen smular du den! Tjoff ner i stekpannan med massa olja och stek krispig. Och slutligen – i med hoisinsåsen!
Hoisin
Då kommer nästa fråga? Vad är hoisinsås? Hoisinsås är en ganska tjock, klibbig och söt sås som jag ofta använder till marinader eller dipp. Otroligt god till många risrätter framförallt. Hoisin + tempeh är en match made in heaven så det ska ni inte missa att prova. Hoisinsås går att hitta i de flesta välsorterade matbutiker idag, bland skafferivarorna.
Hoisintempeh i salladswraps
2 portioner
- 1 paket naturell tempeh à 125 g
- 2 msk hoisinsås
- kokt ris, basmati eller jasmin
- hackad salladslök
- krossade jordnötter
- sesamfrön
- koriander och mynta
- chilisås, t ex sriracha eller valentina
- lime
- olja, till stekning
Såhär gör du
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner tempehn och låt den sjuda några minuter. Plocka upp den och låt den rinna av. När den har svalnat en aning kan du smula den i mindre bitar.
Värm olja i en stekpanna och låt tempehn stekas krispig. Ha i hoisinsåsen och låt den koka in.
Lägg salladsbladen på ett fat. Toppa först med kokt ris och ha därefter på tempehn. Toppa med salladslök, färska örter, jordnötter, sesamfrön och chilisås. Avsluta med att pressa över lite limesaft. Servera genast!
[…] tempehinspiration eller är nyfiken på att läsa mer om hur man kan använda den, då kan du kolla här eller här. Och om gochujang är en ny smaksättare för dig, då kan du läsa ett helt inlägg om […]