Jag älskar sås. Ja, det är inte direkt någon hemlighet. Jag menar, ofta planerar jag mina måltider utifrån vilken sås jag är sugen på. Såserna får gärna vara feta. Och fett – det vill man gärna kombinera med något krispigt och syrligt. Det innebär att en riktigt matig sallad brukar vara den perfekta anledningen att sleva i sig ett berg av majonnäs.
Förra våren blev jag fullkomligt besatt av tempeh. Jag tycker att det är en suverän produkt. Om du behöver tempehinspiration eller är nyfiken på att läsa mer om hur man kan använda den, då kan du kolla här eller här. Och om gochujang är en ny smaksättare för dig, då kan du läsa ett helt inlägg om dess användningsområden här.
Idag ska vi göra en snabb och matig sallad som är lagom för två personer. I basen har vi hjärtsallat som vi toppar med kokt ris, smulad stekt tempeh i hoisinsås, massa färska örter, lime, jordnötter och chilimajonnäs. Nä, men den är så god! Skulle kunna äta det flera gånger i veckan. Laga laga laga!
Sallad med hoisintempeh, ris, jordnötter och gochujangmajonnäs
- 1 hjärtsallat à ca 100 g
- 250 g kokt jasmin- eller basmatiris (motsvarande 2 portioner)
- 1 paket naturell tempeh à 125 g
- 2 msk hoisinsås
- 1 dl jordnötter, grovhackade
- 1/2 silverlök, i tunna skivor
- 1/2 lime, i klyftor
- färska örter, t ex thaibasilika, koriander och/eller mynta
- ev valfri chilisås
- rapsolja, till stekning
Gochujangmajonnäs
- 0,75 dl majonnäs
- ca 1 tsk gochujang
- salt och svartpeppar
Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Smula ner tempehn i små bitar. Stek den gyllene under omrörning. Ha i hoisinsåsen och låt den steka in.
Blanda majonnäs med gochujang. Ta lite gochujang i taget och smaka av tills du får den styrkan på majonnäsen som du önskar. Salta och peppra.
Plocka bladen från hjärtsallaten och lägg upp på ett fat. Toppa med det kokta riset och hoisintempehn. Avsluta med att ha på jordnötter, lök, limeklyftor, färska örter och eventuellt lite extra chilisås. Servera med gochujangmajonnäsen vid sidan.