Äääntligen kom värmen vilket betyder en sak: gazpacho! Jag hinkar i mig litervis med gazpacho varje sommar. Jag tycker att det är en så underskattad maträtt. Gazpacho (tillsammans med pastasallad) är kanske den ultimata rätten att alltid ha förberedd i kylen till alla sommarens luncher. Gott att ta med sig i termos också till stranden. Det viktigaste är att du inte glömmer bort toppingarna. Man får aldrig äta soppa utan ett berg av knapriga grejer, glöm inte det. Och soppan kan du både äta kylskåpskall, med is eller rumstempererad. Jag tycker alla 3 varianterna har sina fördelar och sin charm.
Soppbasen
Ok, men vi börjar med att snacka om vad man ska ha i sin gazpacho. Och hemligheten tycker jag är olivolja! Det ger en sådan “kropp” till soppan. Det viktiga här är att använda en riktigt bra olivolja. En bra olivolja betyder ofta att den kostar lite extra. De från Itigo tycker jag t ex om. Vitt fluffigt bröd som har fått ligga och dra sig i kallt vatten ett tag gör också sitt. Det gör soppan lite mindre blaskig, i brist på bättre ord. Tomater är viktigt, förstås. Svenska tomater om du hittar några riktigt juicy, men annars funkar faktiskt tomater på burk också. Då ska det dock vara en riktigt bra variant av skalade hela tomater, t ex San Marzano. Vad gäller lök brukar jag ofta strunta i den, den kan bli lite sträv/bitter den när den mixas. Färsk gul lök, du vet sån som man köper på knippe, kan dock vara riktigt god att ha i. Man kan också ha något typ av “naturlig” sötning. Några jordgubbar t ex. Eller lite nektarin. Egentligen är gazpacho en perfekt kylskåpsrensare på så sätt. Man tar vad man hittar, slänger ner det i mixern, ställer den kallt – och tadaaa! Middag!
Förslag på toppingar
När du har din gazpacho kan du servera den med massa is om du vill, eller bara som den är i en skål. Toppingarna är superviktiga, det tjatar jag alltid om så det där vet ni redan. Först och främst behöver vi en god olivolja att ringla över. Samma här: köp en lite dyrare variant att ha hemma till detta ändamål i sommar, det gör faktiskt väldigt stor skillnad.
Sen vill vi ha massa krisp! Jag brukar alltid ha på gurka, gärna snacksgurka eftersom den knappt har något kärnhus och således inte är så vattnig. Jag brukar också vilja ha krutonger till. Antingen vanliga alternativt vitlökskrutonger med brynt smör, det receptet hittar du min kokbok Brynt Smör som jag tycker att du ska köpa om du inte ännu har den i dina ägor. Slutligen är det gott att ha på smulad fetaost, det bryter av så fint mot soppan. Annars kan du ha lite extra tomat? Någon ört? Ja, öppna kylen och toppa med allt!
Gazpacho grundrecept
7 tomater, alternativt 1 burk hela skalade tomater t ex San Marzano
1/2 liten gurka, skalad och urkärnad
1 vitlöksklyfta,
1/2 gul paprika, urkärnad
1 tjock skiva ljust lantbröd
1-2 tsk sherryvinäger alternativt vitvinsvinäger
1/2-1 dl god olivolja
1/2 liten färsk gul knipplök
2-3 dl kallt vatten
ev en nypa chiliflakes
ev lite limesaft
ev några jordgubbar
salt och peppar
Grovhacka paprikan, löken, vitlöken och gurkan och ev tomaterna om du använder dig av färska. Lägg brödet i kallt vatten och låt det bli mjukt. Krama ur och lägg i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Mixa helt slätt. Avsluta med att mixa ner olivoljan i en tunn stråle och späd med vatten tills du har önskad konsistens. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Vill du kan du även ha i lite limesaft och chiliflakes. Låt stå kallt och servera med massvis av goda toppingar.
[…] Kall soppa En kall soppa i termos är väldigt trevligt! Packa gärna med dig färdighackade toppingar i små skålar som t ex finhackad gurka, krutonger och yoghurtbollar. Förslag på kall soppa kan vara en grön ärtsoppa eller gazpacho. […]