En av mina första uppdragsgivare var Vegomagasinet och sedan dess har jag gjort recept till denna underbara tidning lite då och då. Nu senast gjorde jag ett grilljobb till dem, med fokus på lite annorlunda gröna rätter som förhoppningsvis är helt nya för dig. Ett av dessa recept tänkte jag bjuda på idag!
Grilla majs
Att grilla majs är ju inga konstigheter. Det har du troligtvis gjort flera gånger förut. Men idag ska vi prata om ett lite annorlunda sätt att grilla din majs på. Senaste åren har jag visserligen märkt att detta sätt att tillaga majs på börjar bli allt mer vanligt. Corn ribs brukar det kallas för och det är ett otroligt bra sätt att grilla majs på. Det du gör är att klyva den kokta majskolven på längden så du får 4 jämnstora bitar. Dessa lägger du därefter i valfri marinad. När du sedan grillar majsbitarna böjs de lite av värmen och blir krispiga och mjuka på en och samma gång. Och de är betydligt lättare att käka än direkt från kolven. Fantastiskt goda och enkla att grilla. Obligatoriskt att prova i sommar, faktiskt!
Att välja chilisås
Chilimajonnäs är ju otroligt gott till det mesta. Och enklast gör man den smaksatta majjon genom att köpa färdig majonnäs. Hellmans tycker jag är godast. Därefter blandar du den med valfri chilisås. Eventuellt lite, lite limesaft också om du tycker att det behövs. Men vilken chilisås ska man använda sig av då? Jo, men det beror till stor del på vad du har hemma. Under flera år gjorde jag min chilimajonnäs på sriracha – men sen bytte jag ut den mot gochujang. Gochujang är en koreansk fermenterad chilipasta som jag bland annat brukar använda till mina smöriga kimchinudlar. Gochujang är lite söt samtidigt som den är stark OCH salt. Den är ingenting du öser på maten på samma sätt som Valentinasåsen eller sriracha MEN den är riktigt, riktigt bra att smaksätta majonnäsen med (som ett av många exempel). Och det är alltså vad jag har gjort i dagens recept. Sanslöst gott att dippa majsen i.
Tajín och Valentina: Två mexikanska favoritprodukter
Till den här rätten använder jag mig av två mexikanska produkter. Ja, det här året har jag ju verkligen varit tokig i det mexikanska köket. Det hjälpte inte direkt när jag upptäckte Maya Cantina och började köpa hem diverse grejer därifrån. Valentina är en mexikansk lite syrlig chilisås. Jag tycker den är väldigt god, lite vinägrig. Här i Malmö går det att köpa på t ex Lucu Foods. Men den produkt som jag älskar alla mest är tajín. Det är som ett mexikanskt citronpeppar typ? Syrlig och stark på samma gång. Fenomenal till allt. Här i Malmö kan du köpa den på Maya Cantina i deras deli alternativt på Ica Malmborgs på Erikslust.

Grillade majsribs med gochujangmajonnäs
4 förrätts- eller plockportioner
- 2 kokta majskolvar
Marinad
- 2–3 msk rapsolja
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1/2 lime, saft och zest
- Ev tajín
- Salt och svartpeppar
Gochujangmajonnäs
- 1,5 dl majonnäs
- 2-3 tsk gochujang (eller annan chilisås)
- 1/2 lime, saft
- Salt och peppar
Servering
- 1 lime, halverad
- 1 litet knippe koriander
- Ev chilisås, t ex Valentina
- Ev tajín
Rör ihop ingredienserna till majonnäsen.
Klyv majskolvarna på längden i totalt 8 jämnstora bitar. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner majskolvarna i den. Rör runt försiktigt så att marinaden täcker majsen runt omkring.
Grilla majsen på alla sidor tills den fått färg. Var försiktig när du vänder så att det inte lossnar majskorn från kolven. Grilla även limen. Bred ut majonnäsen på ett fat. Toppa med den grillade majsen och den grillade limen. Strö över rikligt med koriander, salta och peppra. Strö eventuellt över lite tajín (mexikansk chili- och limekrydda) samt chilisås.
[…] på chilimajo är julia tuvessons (vars logga jag formgivit förresten!) recept. blev […]