Min vardagsräddare nr 1: Smöriga kimchinudlar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem och Bokus

När de smöriga kimchinudlar väl har tagit sig in i ditt liv kommer du börja tänka på tiden innan kimchinudlar – och tiden efter kimchinudlar. Varför? Jo, för det finns få rätter som revolutionerar din vardagsmatlagning på samma sätt som denna rätt gör. Och nu ska ni få veta varför.

Som jag har förstått det började spridningen av denna rätt med att Andy Baraghani publicerade ”Kimchi Udon” på Bon Appetit. Sen skulle det inte dröja länge innan det nästintill skulle bli kultförklarat – på grund av hur otroligt enkelt det är. Enkelt eftersom det går snabbt att laga, är lätt att variera och bygger på råvaror som man kan bunkra hemma.

Jonas Cramby gjorde i sin tur en variant på receptet som han publicerade i sin kokbok Korean BBQ. Och det var där jag i min tur hittade till receptet! Jag gjorde givetvis också min egna variant av denna rätt – och det är alltså det ni hittar här idag.

Innan vi börjar vill jag presentera några av råvarorna i recepten. Det kanske inte är något du har i ditt basskafferi nu, men samtidigt är det inte så himla krångliga grejer. Variera gärna receptet med olika toppingar. Eller varför inte riven morot för lite extra tugg eller tunt hackad kål? Gör nåt kul!

1. Nudlar
Till denna rätt använder man sig av udonnudlar. Udonnudlar är tjocka vetenudlar som jag tycker är väldigt goda. Hittar du inte udon kan du ersätta dem med några andra ”tuggiga” nudlar.

2. Gochujang
Gochujang är en sötstark klibbig chilipasta som man oftast köper i en röd liten plastlåda. URGOD är den! Väldigt umamig och passar ypperligt tillsammans med kimchi.

3. Kimchi
Ja, vad är kimchi då? De senaste åren har Sveriges kimchiförbrukning verkligen exploderat och idag går det ofta att hitta kimchi i den vanliga matbutiken. Kimchi är alltså kort och gott fermenterade grönsaker. Tistelvind är ett svenskt företag som bland annat gör kimchi och jag tycker att denna variant funkar fint till just denna rätt. Men hittar du annan kimchi, kör på den!

4. Umamibuljong
Umamibuljongen kan du visserligen utesluta ur rätten om du vill, men jag vill ändå passa på att tipsa om den. En vegetarisk buljong på tärning som innehåller misopasta. Jag använder mig framförallt av grönsaksbuljong men ibland är det trevligt att variera sig.

Sådär! Där var allt. Bli nu inte avskräckt av de lite annorlunda ingredienserna. Samtliga ingredienser går att lagra hemma och som sagt: den här rätten kan man lätt laga 1–2 gånger i veckan när man väl kommit igång! Den här typen av matlagning är KUL och SÅ enkel. Och att laga kimchinudlar tar dessutom max 10 minuter att laga. Världens bästa vardagsmiddag? Möjligtvis!

Smöriga kimchinudlar

25 g smör
1,5 dl kimchi + kimchispad
1–2 msk gochujang
0,5–1 dl kallt vatten
1/2 umamibuljongtärning (valfritt)
1 tsk japansk soja, t ex Kikkoman
ev lite limesaft
2 portioner udonnudlar

Topping
rostad lök
salladslök
sesamfrön
eventuellt rå äggula, alternativt stekt eller kokt ägg

Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet.

Smält smör i en stekpanna. Ha i kimchin. Använder du dig av Tistelvinds kimchi är den redan i små bitar, annars hacka den smått. Ha i gochujangen, vatten och buljongen. Smaka av så det inte blir för starkt. Låt det koka in. Smaksätt med soja och lime. Blanda i nudlarna.

Toppa nudlarna med lök, sesam och ägg. Servera genast.

2 kommentarer Lägg till

  1. Sara skriver:

    Hej! Har du något bra tips på en nudel som funkar om man vill göra det med något glutenfritt. Soja funkar för mig, så det är nudeltips jag behöver 😀

    1. Oj, nej tyvärr! Är inte så duktig på nudlar. Fråga Jennie Walldén på Instagram, hon kan garanterat hjälp dig 🙂

Kommentera