Inlägget är ett betalt annonssamarbete med Violife
En *grej* som verkligen har trendat på senare år är klassikern tuna melt. Ja, du vet en grillad macka med tonfisk och smält ost i? Ni hör ju själva: Otroligt gott! Jag började i alla fall fundera över om denna goda macka skulle gå att veganisera på något sätt – och när Violife tidigare i höstas hörde av sig och frågade om vi skulle hitta på något tillsammans gjorde jag äntligen slag i saken.
Jag började med att göra “tonfisken”. En god, smakrik röra som jag tänkte skulle funka som ett bra substitut. Och det gjorde den verkligen! Blötlagda solroskärnor fick vara bas och sedan mixade jag dem tillsammans med marinerade kronärtskockor och en himla massa goa smaksättare. Och vill du inte göra en varm macka är denna röra fantastiskt god att prega ner i en baguette! Kul utflyktsmat ju!
Till en tuna melt/artichoke melt tycker jag att man gärna får använda sig av en smakrik ost, t ex en cheddar. Violife har en god cheddarvariant som ni kan testa! Annars tar ni något ni hittar i kylen bara.
Hot Vegan Artichoke Melt
Kronärtskocksröra
- 1,5 rostade solroskärnor, blötlagda över natten
- 1 burk marinerade kronärtskockor à 290 g
- 2 tsk kapris
- 1 finhackad stjälk selleri
- 1 knippe färsk koriander och/eller persilja
- 1-2 tsk dijonsenap
- 1/2 jalapeño, finhackad
- 1/2 liten rödlök och/eller salladslök
- ev 1/2 dl finhackade cornichoner
- 2-3 tsk majonnäs, t ex vegansk
- 1/2 lime, saft och zest
- salt och svartpeppar
Komponering och servering
- 8 skivor gott bröd, t ex surdegsbröd
- 100 g cheddar, t ex Violife Mature Cheddar
- 1 msk färskost, t ex Violife Creamy Original
- 1 tomat, i skivor
- Valfritt fett till stekning
- Syrlig sallad
- Cornichoner
Börja med att hälla av blötläggningsvatten från solroskärnorna. Låt de rinna av ordentligt. Häll även av oljan från de marinerade kronärtskockorna. Lägg solroskärnor, kronärtskockor, kapris, örter, jalapeño och senap i en mixer. Mixa till du har en slät massa. Blanda i selleri, ev cornichoner, majonnäs och lök. Smaka av med lime, salt och peppar. Låt röran stå kallt tills du ska komponera dina mackor.
Riv osten och blanda den med färskosten.
Lägg ett lager oströra på hälften av brödskivorna. Toppa med kronärtskocksröran samt tomat. Salta och peppra lite extra. Kläm ihop mackorna med resterande brödskivor.
Stek dina mackor i en mackgrill eller i våffeljärnet. Det går fint att steka dem i en stekpanna också. Mackorna ska bli gyllene och osten ska smälta.
Servera dina mackor med en syrlig sallad vid sidan samt extra cornichoner. Nom nom!