Varje år när vi går in i december månad är det som att jag omvandlas till en liten tomte som enbart vill äta mat där antingen saffran, kål eller juliga ostar står i centrum. Ja, så har det varit enda sedan min dotter föddes och såhär lär det väl hålla på nu resten av livet.
Grönkål är en av mina absoluta favoritråvaror. Jag tycker att det är så förbannat gott helt enkelt. Och grönkål gör sig riktigt, riktigt bra i en pastasås. Ofta gör jag en slags alfredosås med parmesan som grönkålen får bada i – men idag ville jag göra något liiiite mer juligt. Och då fick det bli en sås på ädelost. Ja, gorgonzola funkar också eller något liknande. Köp något som är på bra pris i butiken. Den här rätten tar på allvar kanske 15 minuter att laga. Använder du fylld färsk pasta (tips! Lidl brukar ha bra varianter) har du middagen på bordet på nolltid.
I söndags upptäckte jag att en av “mina” matbutiker nu har basilika på lösvikt så därmed kommer jag äta grovhackad pesto hela vintern lång. Har du inte pesto hemma, hoppa över den biten bara – pastan blir god oavsett.
Avslutningsvis toppar jag allt med valfria rostade nötter. Här har jag använt mig av pinjenötter med det funkar absolut fint med valnötter också – eller varför inte pinjenötter? Toppa allt med massor av god riven ost. Parmesan, grana padano eller pecorino spelar ingen roll! Nom nom!
Grönkålspasta med ädelost och rostade nötter
2 portioner
- 1 paket fylld färskpasta, alternativt två portioner annan valfri pasta
- 3 stjälkar grönkål
- 2 vitlöksklyftor
- 1,5 dl vispgrädde
- 140 g ädelost/gräddädel/gorgonzola
- salt och svartpeppar
- 1 dl riven parmesan eller liknande + extra till topping
- 0,5 dl rostade pinjenötter/pistagenötter/valnötter
- ev citronzest
- ev pesto
- olivolja
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Börja med att riva grönkålen i mindre bitar. Stek den på medelvärme i olivolja. Ha i vitlöken och stek ytterligare någon minut. Ha i grädden samt ädelosten och låt den smälta. Vänd i ca 1 dl parmesanost och låt såsen tjockna. Eventuellt kan du ha i någon masked pastavatten också.
Blanda såsen med den kokta pastan. Smaka av med svartpeppar och liiiite salt.
Toppa pastan med extra parmesan, rostade nötter, eventuellt lite citronzest och eventuellt lite pesto.