Det sägs att den första dagen på det nya året sätter standard för hur det kommande året kommer att bli. Jag hoppas att det inte stämmer eftersom jag ägnade årets första dag åt att googla. Ja, under närmare 6 timmar googlade jag allt matrelaterat som jag kunde komma över. Det började med att jag såg en dokumentär om Titanic i mellandagarna. Det fick mig att börja fundera på maten som serverades på fartyget. Och det är alltså skälet, ursäkten, till att jag sedan hamnade långt ner i googlehålet. Eftersom min man är trött på att lyssna på vad jag kommer över för “rolig fakta på nätet” tänkte jag att jag kan dela den med er istället. Så här kommer mitt utan tvekan mest röriga inlägg sedan 2016! Förlåt och varsågoda!
Menyn på Titanic
Ok, så vi tar min googlingshistorik nyårsdagen 2022 från början. Det började alltså med Titanic. Vad jag än kollar på brukar jag ganska snart börja fundera över käket. Det går liksom inte att inte göra det. Alla bilder på de fina restaurangsalararna från Titanic fick mig således att börja fundera över vad som kan ha serverats där? Vad kan man ha med sig för råvaror på en båt? Ganska snart halkade jag över gamla räddade menyer från restaurangen på färjan. Så vansinnigt intressant! Älskar att upptäcka historien genom maten! Det var så mycket på menyn som jag inte kände till sedan tidigare, så jag googlade reda på följande fakta:
Cookie Leekie är en klassisk skotsk buljongig soppa som består av purjolök och kyckling.
Consommé Fermier är troligtvis en lantlig soppa av vegetarisk buljong.
Egg à l’Argenteuil är en äggrätt, troligtvis omelett, med sparris. Kanske att det serverades en hollandaiselik sås till.
Chicken a la Maryland är en klassisk rätt som i grunden består av stekt kyckling och gräddig sås. Enligt Wikipedia kan denna rätt även serveras med banan. Lite som en Flygande Jakob?
Det är nästan så att jag vill återskapa hela menyn? Kan det vara en syssla att ägna sig åt under coronaåret 2022? Möjligtvis!
Hummer i amerikanska fängelser
När jag hade läst igenom Titanic-menyn och slagit upp alla olika rätter som jag inte kände till sedan tidigare började jag fundera på vad som gör en rätt lyxig? Menyn här ovan presenterar vad som serverades i de lite finare klasserna ombord. Det fick mig att börja fundera på att vad som anses som lyxigt och fint ständigt förändras. Och eftersom det precis varit nyår och därmed varit ett himla tjat och “lyxig mat” kom jag att tänka på hummer vilket kom att bli googling nummer två. Och nu ska ni få höra!
Förr i tiden, alltså vid tiden när de europeiska nybyggarna började ta sig till dagens USA, fanns det enooorma mängder hummer kring delar av den nordamerikanska kusten. Eftersom de nordamerikanska kusterna fullkomligt svämmade över av hummer kan vi väl lugnt konstatera att det var motsatsen till något exklusivt. Nybyggarna kallade hummern för havets kackerlackor och det gick även under benämningen “poor mans protein”.
Eftersom hummer var så billigt började det således serveras i fängelser. Ibland till den grad att fångarna klagade så mycket att de kom överens om att enbart servera hummer två gånger i veckan. Först kring 1880 började hummerns kassa rykte ändras. Troligtvis pågrund av att den då började konserveras. Men det är en annan historia.
Beethovens favoriträtt
Och på temat “poor mans food” hamnade jag slutligen vid Beethoven. Ja, Ludvig van Beethoven, när jag läste en lista som handlade om kända personers favoriträtter. Detta avhandlade jag sedan kort med mina följare på Instagram och det ledde till en hel del kul samtal. Listan jag tog del av påstod att Beethovens favoriträtt var “Mac and cheese” och att det berodde på att han käkade detta under hans lite fattigare dagar. En av mina följare berättade dock för mig att “Mac and cheese” var en lyxrätt i dåtida Österrike eftersom de importerade både ost och makaroner från Italien. Vilket gjorde googlingsdagen ännu roligare! Att hummer gick från något fult till något fint. Och att makaroner med ost gick från finmat som Beethoven älskade till… studentmat?
Så, det var lite kort om vad som rört sig i min hjärna de senaste dagarna. Googla gärna vidare på dessa små tema och meddela mig vad ni hittar. Kram!
[…] och stått inför en tristess jag sällan upplevt har jag som jag berättade häromdagen fastnat i googlehålet. Den här gången började min googling i Tarantino med det här klippet som […]