Jag älskar inte frukost, men jag älskar att äta frukost till middag. Helgbrunch tycker jag också är en väldigt trevlig aktivitet. Och då vill jag gärna ha salta, matiga rätter. Ett förslag på en sådan rätt är äggröra. En lite misshandlad rätt, om du frågar mig, som allt för ofta serveras hård och torr på diverse hotellfrukostar runtomkring i världen. En bra äggröra ska vara slät, smörig och krämig.
Ett sådant recept har jag tagit fram till min kokbok Brynt Smör. Jag toppar den med hårt stekt svamp, parmesan och lite brynt citronsmör. Fatet med äggröra ställer jag på mitten av bordet och låter alla dippa grillat surdegsbröd i. Som en underbar liten frukostdipp! Har du inte boken ännu, men gillar brynt smör-recepten. Då kan du köpa den här!
Ja, och just det! Nu är det ju inte kantarellsäsong så om du inte har kantareller i frysen går det fint att byta ut dem mot annan svamp. T ex champinjoner.

Fransk äggröra med kantareller, parmesan och brynt citronsmör
Äggröra
- 6 ägg
- 2 msk vispgrädde
- ca 1 msk smör
- salt och svartpeppar
Brynt citronsmör
- 25 g smör
- ca 1 msk citron
Stekta kantareller med persilja och citron
- 150 g kantareller, alternativt annan svamp
- 2 msk smör
- 1 knippe persilja, finhackad
- 1 msk citron, pressad saft
- salt och svartpeppar
Servering
- 1 lite knippe gräslök, finhackad
- 4 skivor surdegsbröd (gärna grillat eller rostat)
Gör så här
Bryn smöret och ställ det åt sidan. Vispa ner citronsaften.
Rensa kantarellerna och stek i smör tills de blivit lite krispiga. Blanda kantarellerna med rikligt med persilja, citronsaft, salt och peppar.
Vispa samman ägg och grädde med en gaffel. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och vänd därefter i äggblandningen. Stek på låg värme under konstant omrörning. Det tar ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg äggröran i en djup tallrik och toppa med de stekta kantarellerna, gräslök, riven parmesan och det brynta citronsmöret. Servera med bröd.
[…] Fransk äggröra med kantareller, parmesan och brynt citronsmör […]