För två år sedan brukade vi ha olika temadagar på min Instagram där vi diskuterade olika pastasorters personligheter, skolmat, olika teer – och pizza. Just pizzakvällen minns jag som otroligt rolig och ni delade med er av så intressanta och spännande berättelser på temat. Under pizzakvällen snackade vi om allt från kebabsåsbältet, lokala varianter på pizza, pizzanamnens historia och den märkligaste pizzakombon vi har smakat. Vi pratade också om vilken den ultimata pappapizzan är (hej La Bussola!), om att äta en megacalzone som bröllopsvickning, amerikansk pizzapaj och om “the swedish coleslaw”.
Idag, såhär två år senare, tänkte jag att vi kan ta vidare pizzasamtalet hit. Som ni kanske har märkt har jag fått en sådan otrolig nytändning på att blogga. Efter att enbart ha lagt upp en massa recept har jag nu blivit fullkomligt tokig i att författa text. Vad denna nytändning beror på har jag inte utforskat närmare men mest rimligt är att det beror på att jag inte har skrivit bok på snart 2 år? Jag har nog saknat det.
Men skit i det! Idag tänkte jag presentera 7 olika pizzauppfinningar som härstammar från Sverige. Och det är ni läsare som har berättat om detta för mig så jag tar inte ansvar för om någon fakta inte stämmer. Don’t blame the messenger. Nu är frågan, är dessa pizzor ett svenskt kulturarv som vi borde vara stolta över – eller är det det vidrigaste vi har? Det är upp till er att avgöra! Det finns varken något rätt svar eller någon matelitistisk ton här. Och så är jag såklart otroligt nyfiken på om någon av er har smakat på dessa otroliga verk!
Calskrove
Vi börjar med vad jag skulle kalla för “den värsta”, utan att lägga för mycket värdering i det. Calskrove är en hopslagning av en calzone och ett skrovmål och kommer ursprungligen från Skellefteå. Ja, men de har alltså bakat IN en hamburgermeny i en pizza – pommes och burgare med bröd och allt. Har någon här sett en sådan här pizza in the wild? Finns den på riktigt? Här kan du se bild på en Calskrove.
Vulkanpizza
Vulkanpizzan är ett påfund ursprungligen från pizzeria Gul&Blå i Piteå. Denna pizza är som en liten minibuffé med ett hål i mitten. I hålet ligger pommes, dipp och sallad. Pizzan är formad som små skålar där varje skål är en egen minipizza med olika toppingar. Vill du läsa mer om vulkanpizzan kan du göra det här.
Båtsallad
En båtsallad är en pizzadeg som formas till en “båt” för att efter gräddning toppas med en himla massa kalla grejer. Dessa kalla grejer följer olika teman. T ex kan man beställa en grekisk sallad ovanpå pizzan. Men jag har också sett bilder på en kall räksallad ovanpå. På så sätt bli det som en sallad på en bädd av gratinerad deg och variantsmöjligheterna är oändliga. Ursprungligen sägs båtsalladen komma från Östersund. Vill du se en bild på en “grekisk båtsallad” kan du göra det här.
Viking
En Viking är en halvinbakad pizza som efter gräddning fylls på med isbergssallad, kebabkött och duktigt med sås. Detta är ett koncept jag respekterar OCH själv blir sugen på att arbeta vidare på. Tänk mindre piroger som man slicear upp, fyller med massa god sallad, massa sås – en citronläsk till! Sägs härstamma från Västkusten, kring Göteborgsområdet. Perfekt strandmat ju. Ja, en Vikingen talar till mig. Är du nyfiken på hur en Viking-pizza ser ut kan du titta här!
Rullpizzan
Första gången jag kom i kontakt med rullpizzan var någon gått i mitten på 00-talet när jag besökte en vän i Umeå. En rullpizza är alltså en pizza som fylls med sallad och sås för att därefter rullas ihop till en rulle och packas i aluminiumfolie. Troligtvis härstammar vår version av rullpizza från just Umeå och har serverats här sedan början på 1980-talet, även om själva konceptet att “rulla en pizza” inte är något unikt i sig. Som kuriosa kan jag berätta att rullpizzan är en av influencern tillika fd Umeåbon Alexandra Brings absoluta favoriträtter. Vill du prova rullpizzan utanför Umeå finns den även att beställa i Malmö, t ex på Davidshalls pizzeria. Där går den under namnet “Baota”. Här kan du se bild på en rullpizza.
Spångamackan
Spångamackan är väl egentligen ett gränsfall om den får presenteras som en pizza MEN det är alltså en pizzadeg som bakas i ugnen. Som en calzone utan fyllning. Den tas sedan ut ur ugnen och fylls med valfria fyllningar. Ja, en pizzamacka utan varma grejer. Här kan du se bild samt läsa mer om Spångamackan.
Kebabpizza
Ja, kebabpizzan är väl ingen nyhet för någon här. Det är faktiskt topp 3 mest populära pizzor i det här landet. Men visste du att det är en svensk uppfinning? Nu vet du! Kebabpizzan görs på olika sätt beroende på var i landet du befinner dig, alla har egna traditioner. I Norrbotten har man tydligen orientdressing till sin kebabpizza.
Så, det var allt jag hade säga om svenska pizzauppfinningar jag har att berätta om idag? Har du provat någon att pizzorna ovan? Har du någon annan pizzauppfinning att dela med dig av? Jag vill som vanligt veta ALLT!
Kul inlägg, blev megasugen på pizza här i min covid-karantän. På andra sidan stan än Spånga i Stockholm har vi även Farsta strand-mackan. Mycket hypad i mitt kompisgäng och jag har testat just pga det. Den va absolut god, sallad i bröd men kanske inte så mycket mer än så 😅 Vem som va först tvistas det också en del om men enligt den här artikeln så va norra sidan om stan först ändå. https://www.mitti.se/nyheter/vi-testar-sa-god-ar-farsta-strand-mackan-eller-spangamackan/aRKpbw!ZqdNBu9r2xZ9PBCZGs0sQ/
Åh, kul! Kände inte till att det fanns en Farsta-macka också. Tack för länk!
Det finns en Bromma-macka också och bland mina vänner har det debatteras hätskt kring vilken macka som är originalet. (Spoiler: det verkar vara just Spånga-mackan)
Frågan är också: vilken av de 3 olika “varianterna” är godast då?
Jag är Skelleftebo och har ätit Calskrove flera gånger, kanske oftast för att impa på nån långväga gäst. Calskroven finns idag på minst 2 pizzerior, jag vet inte om dom är överens om vem som uppfann den.
Hur den smakar? Helt okej, men det är precis vad det låter som, en hamburgare i en pizza. Gillar du dina pommes väldigt knapriga är det kanske inget för dig.
haha, ändå att betyget blev “helt ok” <3
Har aldrig förstått konceptet “båtpizza”, känns som att du betalar extra för att få mindre fyllning på pizzan. Har du någon förklaring till varför den ens existerar? Finns det någon här i kommentarerna som brukar beställa en båtpizza och kan motivera varför? Kräver svar.
Har minne från somrarna i Blekinge att det på det lokala pizzerian fanns en pizza som hette Sopsäck, den var inbakad och tror den innehöll gorgonzola, champinjoner och lök? Beställdes aldrig av min familj så kan tyvärr inte redogöra för fler detaljer!
Hahaha, kul! Sopsäck… Älskar vanligtvis alla inbakade pizzor men kombinationen gorgonzola, svamp och lök är inte så lockande