Ett nytt recept på citronpasta! Ja, men det är ju så gott? Den här gången har jag gjort en sås på färskosten mascarpone som jag just nu är lite besatt av. Såsen har jag smaksatt med citron, både zest och saft, samt parmesanost. Enkelt! Gott! Snabblagat!
Präststryparen
Jag har valt att använda den gamla goda präststryparen, strozzapreti, som pastasort i detta recept. Strozzapreti betyder alltså “strypa präst” på italienska, det är inte jag som har kommit på det. Varför denna pastasort heter präststryparen är omdiskuterat. Enligt Wikipedia (…) kan det bero på att pastasorten till utseendet påminner om prästens krage som ofta brukade kallas just för präststryparen. En annan förklaring är en sägen som menar att prästerna var så glupska att de moffade i sig pastan så snabbt att de satte i halsen och kvävdes. Ja, det finns flera andra berättelser och förklaringar till att denna fantastiskt goda pastasort kallas strozzapreti, men det får ni allt googla fram själva.
Pasta mascarpone med citron, spenat och parmesan
- 4 portioner strozzapreti eller annan pasta du gillar
- 2/3 paket mascarpone
- 1 eko-citron, saft och zest
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 dl riven parmesan + extra till servering
- 60 g babyspenat
- olivolja eller smör till stekning
- salt och svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Riv zesten från citronen och ställ åt sidan.
Krossa vitlöksklyftan och lägg den i en djup stekpanna tillsammans med olivolja eller smör. Stek vitlöksklyftan hastigt och ha sedan i mascarponeosten samt parmesanosten. Låt smälta. Smaksätt med citronsaft (ta lite i taget), salt och peppar. Smaka av såsen och se om du vill ha i mer parmesanost. Plocka upp vitlöksklyftan.
Ha i den kokta pastan samt några matskedar pastavatten. Låt koka ihop. Ha även i spenaten på slutet.
Lägg upp pastan på ett fat och toppa med extra svartpeppar, parmesan och eventuellt även lite extra olivolja.