När jag gick på högstadiet fick jag jobb i ett gatukök. Min första position i kiosken, Hardy’s grill, var som “glassflicka” men med åren avancerade jag och fick slutligen en plats i köket. När jag var 18 slutade jag efter att jag spontant beslutat mig för att flytta till Stockholm. Och sen var den tiden över, korvkiosktiden. Men kärleken till korv, mos och pommes – den kommer alltid att finnas med mig.
Tunnbrödsrulle gör ju traditionellt på 1. tunnbröd 2. mos 3. två smala grillade korvar 4. räksallad 5. senap och ketchup. Ja, en tunnbrödsrulle går att få i massvis av olika variationer. Det sägs att the original tunnbrödsrulle uppfanns på 1960-talet i ett gatukök utanför Stockholm men då innehöll den endast bostongurka samt ketchup och senap som tillbehör.
Jag har idag gjort en egen liten favoritvariant på denna svenska klassiker där jag skippar räkorna och istället kör på en rotselleriremoulad. Isbergssallad har jag i också. Rostad lök. Krispig chiliolja! Ja, vi går igenom varje moment här under steg för steg va?
1. Brödet
Vi börjar med det mest självklara och det är brödet. Ett helt vanligt tunnbröd. Ett tips är att värma det liiite och sen breda på smör. Det gör rätten betydligt godare.
2. Moset
Mos! En fantastiskt matuppfinning. Ni vet troligtvis alla hur man lagar vanligt potatismos. Man skalar potatis. Man kokar den i saltat vatten. Man använder en stomp och/eller en ballongvisp. Har i smör och varm mjölk. Ja, det är inga konstigheter. Jag brukar dock pimpa min mos med olika smaksättare! Det är ett enkelt och kul sätt att få lite liv i rätten. Tips på saker du kan ha i ditt mos:
- brynt smör
- crème fraiche
- purjolök
- riven parmesan eller annan ost
- karamelliserad lök
- färska örter
3. Korven
Att korv är en av mina favoriträtter är egentligen ett mysterium eftersom jag inte äter kött och i princip alla vegokorvar smakar blöt kartong. Jag har hittills hittat två sorters vegokorv som jag verkligen gillar. Det första är peas of heavens bratwurst. Det är den man får i sin franska hotdog på Circle K. Fantastiskt god är den.
När vi storhandlade senast sprang jag över den här vegokorven från Eldorado. Eftersom den enbart kostade dryga 20 kronor för 4 korvar tänkte jag att jag kunde prova den. Och vet ni? Den förvånade mig! Den är otroligt bra. En solklar ny favorit. Den är saftig, har yta, smakar gott. Köp köp!
4. Såsen
Då har vi kommit till såsen. Jag har lagat en rotselleri”remoulad”. Det kanske egentligen inte går att kalla den för remoulad eftersom jag kört i en massa grejer som inte finns med i en traditionell remouladsås. Men nu är det min blogg och då gör jag som jag vill.
Basen består i alla fall av majonnäs, t ex Hellmans. Låt oss säga 2 dl. Vi blandar ner ca 0,5 dl finhackade cornichoner i majonnäsen. I med en liten sked dijonsenap. Lite currypulver. Salt och peppar. Och det viktigaste: strimlad rotselleri. Rotsellerin får du koka en 2 minuter i saltat vatten först. Låta den rinna av. Blanda den därefter med majonnäsen. Du behöver ungefär en halv näve strimlad rotselleri, nåt sånt. Det är inte jättenoga. Salt och peppar, sen är det klart!
5. Krispet
Slutligen är det dags för krisp! Det behövs, en tunnbrödsrulle består i princip enbart av en massa kladd. Här använder jag mig av 3 saker. Det första är hederlig vanlig gammal rostad lök. Sak nummer två är isbergssallad. Den ska du strimla upp och lägga i isvatten ett tag, så att den krispar till sig ordentligt. Låt den bara rinna av innan bara. Slutligen har jag på krispig chiliolja. Ja, jag använder det till allt. Det är en livsstil.
Sådär! Rulla ihop din rulle och ÄT!