I höstas öppnade Eminem sin restaurang Moms’s Spaghetti. Den ligger i Detroit och här serverar de inte helt oväntat spagetti i en rad olika utföranden. På menyn hittar vi rätter som spagetti, spagetti med köttbullar, en vegansk variant – och en spagettimacka. Ja, en spagettimacka! För 11 dollar! Nämen det är så spännande och otippat att jag inte vet vad jag ska till mig till.
Jag kunde inte släppa det här utan har tänkt på den där spagettimackan i flera månader. Inte för att jag nödvändigtvis tycker den låter god och att jag måste äta den nu nu nu. Men det är synnerligen en rätt med personlighet. Det är så många frågor som kommer upp. Varför finns denna macka? Varför gillar (älskar!) folk den? Vad motiverar ett så högt pris? Vem kom på att man kan lägga spagetti i mackan? Vaffö? Vaffö gö dom på detta vise?!
När jag började googla (ja, ni får vänja er vid att den här bloggen handlar om saker jag googlar) visade det sig att lägga spagetti i en macka inte alls är någon Eminem-uppfinning. Spagettimacka är en grej! I flera olika länder och kulturer dessutom.
Vad är en spagettimacka?
Att äta spagettimacka är absolut inget unikt för Eminem eller Detroit. Denna carbs-on-carbs-skapelse är vanlig i flera delar av världen. Olika typer av spagettimackor återfinns i såväl Japan (där de ofta säljs i tunnelbanan), i Australien (där de kallas spaghetti and cheese jaffles), på Nya Zeeland (spaghetti och toast) – och såklart även i stora delar av USA.
Men vad är en klassisk spagettimacka då? Jo, för att en spagettimacka ska vara en spagettimacka ska den bestå av 3 saker:
- Ljust bröd, gärna vitlöksbröd
- Spagetti i tomatsås
- Ost
Jag ville göra en så autentisk variant av Eminems spagettimacka som det bara gick och läste en del recensioner om hur den ska smaka. Brödet ska smaka vitlök och smörigt. Tomatsåsen ska inte vara för söt och den ska innehålla torkad basilika, mycket vitlök och parmesan. Genom att ha parmesan i tomatsåsen tjocknar den, vilket blir bra när den sedan ska ner i en macka. Dessutom ska mackan innehålla “white cheese” vad nu det kan vara. Jag körde på herrgårdsost, men det verkar vanligt att använda sig av mozzarella. Sen steker man mackan i vitlökssmör i en stekpanna på båda sidor tills osten smält och mackan är gyllene. Dela på mitten och ääät!
Är spagettimacka gott?
Ja, det är såklart en subjektiv fråga. Men eftersom det är min blogg (och jag ställer frågan till mig själv…) förmodar jag att ni vill veta vad jag tycker. För att bygga upp svaret – en spagettimacka smakar som spagetti med vitlöksbröd. Jag kan tänka mig att det är bra mat just om man vill äta spagetti men… typ inte har möjlighet att äta med bestick. Själv äter jag hellre spagetti och vitlöksbröd som två olika komponenter.
Att gilla spagettimacka måste vara ungefär som att gilla banan på pizza. Något man är uppvuxen med eller har en relation till? Jag gillar ändå spagettimackan. Inte för smakens skull (jag kommer mest troligt aldrig att laga den igen) utan för att det känns som en rätt med mycket personlighet och historia. Matkultur va! Tänk vilket fint sätt det är att närma sig människor på, genom att intressera sig för olika regioners maträtter och hur de har kommit till.
Jag menar, är det inte kul att prova t ex historiska maträtter? Rätter som är eller har varit superpopulära och som man kanske inte alls fattar själv. Jo, men jag tycker det. Mat är ju så mycket mer än smak. Mat är kultur, historia, berättelser! Det är ett fantastiskt kul sätt att lära sig nya saker på. Och som förälder tycker jag just berättelserna genom maten är ett så viktigt verktyg för att allmänbilda mina ungar.
Har du ätit spagettimacka någon gång? Vad tyckte du? Ja, berätta era åsikter om denna härliga skapelse!