Jag har på senare tid fått ett stort intresse för att fritera saker. Och en sak som jag länge har velat laga är vårrullar. Jag hade dock ingen vårrulledeg hemma, så jag gjorde som jag alltid gör och letade reda på något annat som kunde funka. Det brukar ju göra en lite extra kreativ samtidigt som man får användning av sådant som ligger och skräpar i skåpen. Det fick bli rispapperdeg! Ja, sånt man använder när man lagar vietnamesiska färska vårrullar. Perfekt ju!
Fyllningen följde samma devis. Jag rensade skåpen och finhackade allt möjligt jag kunde hitta. Och det tycker jag även att du ska göra. Kål är en bra bas, men i övrigt kan du ta lite gott och blandat. Glasnudlar? Paprika? Rotselleri? Ja, vad vet jag? Kör i allt! Och vad gäller smaksättare kan du köra i lite allt möjligt, passa på att få användning av alla oljor och burkar som du har köpt på dig det senaste året.
Friterade vårrullar är för övrigt en sån himla bra grej att bjuda på om man ska ha veganer på besök. Jag älskar den typen av rätter som bara råkar vara veganska. De håller inte på. De är billiga att tillaga, roliga att göra tillsammans – och är fantastiskt goda dessutom.
Friterade rispapperrullar med tofu, kål och morötter
ca 6 portioner
- 1 liten bit vitkål à ca 200 g
- 2 morötter
- 1/2 broccoli
- 2 stjälkar salladslök
- 1 chili (gul, grön eller röd)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära
- 200 g fast tofu
- ett knippe färsk thaibasilika
- ett knippe färsk koriander
- 2 tsk ljus soja
- 2 tsk svart vinäger
- 0,5-1 tsk sesamolja
- 2 msk sesamfrön
- 2 tsk ljus miso
- salt och svartpeppar
- olja till stekning + extra till fritering
Servering
- rispapper
- huvudsallad
- jordnötter
- färska örter
- sojadipp
- krispig chiliolja eller sweet chilisås
Hacka vitkål, broccoli och morot smått. Hacka även salladslök, chili och ingefära så smått du kan. Värm upp en wokpanna eller annan stor stekpanna. Ha i olja samt samtliga grönsaker och låt steka några minuter. Pressa ner vitlök och smula ner tofun. Smaksätt med soja, vinäger, sesamolja och miso. Låt steka 5-10 minuter under omrörning. Dra åt sidan och ha i rikligt med sesamfrön samt finhackade örter. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt svalna.
Lägg rispapper i blöt och lägg på rikligt med fyllning i mitten. Rulla ihop. Rulla nu in rullen i ytterligare ett lager rispapper. Se till så att pappret täcker ordentligt. Annars kommer fyllning läcka ut.
Gör om processen tills fyllningen är slut.
Värm upp olja i en kastrull. Fritera alla rullar tills de har fluffat upp och fått lite färg. Låt rinna av på.
Dela varje vårrulle på mitten. Servera i salladsblad och toppa med extra färska örter, finhackade jordnötter samt valfri sås.