Då var vi inne på den tredje veckan med veckans babe. Nu börjar det kännas lite som en tradition va? Tidigare veckor har jag tipsat om två smaksättare, miso och gochujang. Denna vecka bryter jag trenden och tipsar istället om en av mina absoluta favoritprodukter: nämligen en fransk getfärskost som heter chavroux.
Chavroux
Om man har följt mig ett tag vet man att jag 1. älskar Talldungen och 2. är fullkomligt tokig i deras getfärskost om de serverar på frukosten. Ni som har ätit den fattar precis. Den är otrolig. Och för den som inte har vägarna förbi Talldungen men om ändå vill stilla sitt getfärskostberoende finns det en produkt på marknaden om funkar som substitut. Chavroux heter den och går att hitta i de flesta mataffären bland färskostarna.
Chavroux har samma konsistens som t ex philadelphia. Den smakar väldigt milt, så om du är känslig mot getostsmak kan du ändå uppskatta denna tror jag. Ja, jag tycker absolut att den är värd en testning!
Hur ska jag servera Chavroux?
Jag använder framförallt min chavroux som ett mackpålägg. En ljus fralla med vallmofrön, ett lager smör, ett lager getfärskost, några skivor god tomat, kanske ett litet sallatsblad. Annars tycker jag att det är gott att ha som dipp till krispiga sallatsblad med olivolja och flingsalt. Eller varför inte göra en plockrätt med getfärskost + rostade gulbetor + brynt smör + rapsfrön? Jag kan även tänka mig att den är fantastiskt god att blanda med rostad potatis, som en potatissallad.
I vanlig ordning har jag frågat er läsare hur ni gillar att använda veckans babe, och här är era svar:
- Bottna en tallrik med chavroux och toppa med rostad pumpa, chili och brynt salviasmör
- Använd som dipp till chips
- På pizza! Antingen att bottna pizzan med innan den åker in i ugnen, alternativt att toppa med efter gräddning
- Vänd chavroux i vispad grädde. Grilla plommonhalvor i ugn med råocker och olivolja. Toppa med mynta.
- På smörstekt surdegsbröd med björnbärskompott
- Som fylling i en paj, t ex med broccoli eller med karamelliserad lök
- Servera som dipp till friterade (och saltade) tunnbröd
- Använd som fyllning i ravioli, t ex tillsammans med karamelliserad rödlök
- På med svartpeppar och doppa popcorn eller sombreros
- Som topping på en risotto
- Som krämigt element i en sallad med t ex rotade rotfrukter eller päron
- På en bit grillat surdegsbröd med tjocka skivor tomat, olivolja och krasse
- Som botten i en smördegsbakelse!
- Blanda med urgröpt bakad potatis + lite andra fyllningar och baka i ugnen
- I en pastarätt
- Som dipp med honung, färska fikon, mynta
- Vispa med salt, peppar och honung. Sätt på en ostbricka eller ha på en macka till soppan
- Ringla över olivolja och servera med primörer
- Grilla primörer och toppa med färskosten
- Getfärskost + lingon + grönkål
- Smeta ut på tallrik, toppa med rostade morötter och toppa med hackad salt pistage
- Ät direkt med sked!
[…] Veckans babe #3: Chavroux […]
[…] Veckans babe #3: Chavroux […]
[…] Veckans babe #3: Chavroux […]
[…] Veckans babe #3: Chavroux […]
[…] Veckans babe #3: Chavroux […]
[…] gott surdegsbröd med chavroux. Ni vet den där färska getfärskosten som man blir besatt av direkt? Vad gäller brödet brukar […]