Något av det roligaste med att ha en blogg är att få skriva gemensamma inlägg tillsammans med er läsare. Jag är så otroligt glad att jag får göra det här med er. Vid flera tillfällen har jag funderat över hur länge jag ska “hålla på” med sociala medier. Men varje gång jag tvivlar återkommer jag till att detta community är värt så mycket för mig. Att kunna skapa den här typen av inlägg tillsammans är så mycket roligare än vad jag någonsin trodde att ett jobb skulle kunna vara. SÅ, tack för det! Bäst är ni.
Den här gången har vi skrivit ett inlägg tillsammans på temat fyllekäk. Ja, nattamat helt enkelt. Från hela världen! Ni har fått skicka in era bästa tips och så har jag forskat vidare i det.
Sverige
Och vi börjar denna lilla berättelse med Sverige och en uppsättning lokala varianter. Jag skrev på Instagram att Stockholmarna äter McDonalds på fyllan och då blev det ett jäkla liv i mina DM. Jag tänker därför att jag kan skriva ett helt eget inlägg om nattamaten i Stockholms olika stadsdelar så att ingen blir ledsen eller känner sig orättvist behandlad – men vi lämnar det där för den här gången. Stockholm, hoppas det känns ok?
I Uppsala äter man dock inte på McDonalds eftersom det inte ens finns ett McDonalds där (oerhört on brand för Uppsala btw) utan här äter man på Max. I Umeå äter man kebab på Baloo. I Malmö äter man falafel på Bergsgatan. I Motala äter man french hotdog med currysås på Pekkas. I Göteborg moffar man halvspecial alternativt en hälftenhälften vilket innebär pommes, mos och kebabsås på en tallrik. Och på Smögen, där äter man något som kallas för “kombinationsbricka” vilket jag dock inte får fram när jag googlar – så frågan är om någon driver eller om det verkligen är sant. Bildbevis tack. Den grupp som hördes mest när jag gjorde denna lilla undersökning var dock Kalmariterna. Jag har säkert fått 20 meddelanden (!) om att man i Kalmar äter korv på Larmtorget. Älskade Kalmar, ni tar ert fyllekäk på allvar. Fint!
Avslutningsvis fick jag höra att man i Furunäsdalen äter man korv med bröd i garderoben på vägen hem från krogen. Det var det gulligaste på länge. Ja, det var några av de svenska fyllekäkshistorierna. Men skit i det! Nu går över till det roliga! Världens bästa fyllekäk uppdelat i några olika världsdelar. Tycker du att något saknas i listan får du fylla på i kommentarsfältet. Nu kör vi!
Europa
Berlin
Vi börjar med Berlin. I Berlin äter man gärna döner nattetid. Samosas är inte helt ovanligt heller, det sägs att det kommer in folk på klubbarna och säljer. Det blir även en hel del falafel – och currywurst.
England
I England äter man framförallt pommes i olika varianter, kallat cheesy chips. I Liverpool äter man t ex tjockpommes med myntasås. I Glasgow är det chips med gravy. Och i London kan man äta chip roll, det vill säga en macka som fylls med pommes, ketchup och… brunsås.
Spanien
Spanien då? I Barcelona är det många av er som berättar att ni har käkat varma samosas som säljs av gatuförsäljare utanför klubbarna. I Valladolid kan man äta man “bocata calamares”, det vill säga en macka fylld med friterad bläckfisk. Och i Malaga kan man käka korv med bröd – toppat med majjo och krossade chips. Gott ju?
Nederländerna
Då kommer vi till Nederländerna! Även här är pommes poppis som nattamat. Detta kallas patatje oorlog, det vill säga krigspommes, och är en pommestallrik som toppas med majonnäs, rå lök och jordnötssås. Denna rätt verkar oerhört populär. En annan populär fyllerätt är kapsalon vilket är en liten gratinerad kebabtallrik. Det verkar som att denna rätt inte ens har funnits i 20 år, men är redan en klassiker. Slutligen: de mycket populära ostkroketterna! Eller bitterballen. Åh, Nederländerna! Jag älskar dig!
Polen
I Polen finns det en rätt som heter zapiekanka som är mycket populär. Zapiekanka är en “skitlång baguette med pizzapålägg”. Det innebär med andra ord att man delar en baguette på mitten och använder den som “pizzadeg”. Ja, fattar ni? Här kan ni se bild. Väldigt smart, att jag aldrig har tänkt på det.
Frankrike
I Södra Frankrike kan man på vissa ställen äta pizzaslice från foodtrucks. Många skrev dock att de aldrig käkat fyllekäk i södra Frankrike. Sorgligt. I Paris är det vanligt att äta crepes/galettes från random gatukök. I Val d’Isère äter man chicken strips med pommes.
Prag
I Prag kan man nattetid äta friterad ost med majonnäs, i ett hamburgerbröd.
Norge
I Norge är det inte ovanligt att man käkar bakpotatis efter klubben.
Finland
Finsk streetfood! Vad har vi där? Jo, makkaraperunat! Det vill säga en pommestallrik som toppas med korvskivor, ketchup, senap, lök och pickles. Gatuköksmat, fint!
Italien
Slutligen kommer vi till Italien och det som kallas “spaghettata di mezzanotte”. En italiensk tradition där man går hem och lagar efterfest-pasta tillsammans.
Asien
Indonesien
Då har vi kommit till Asien och 3 tips på fyllerätter. Den första har en av er ätit i Indonesien och då beställdes det kycklingfötter som serverades tillsammans med en hink att spotta benen i.
Malaysia
I Langkawi kan man beställa roti canai och daal nattetid. Bröd och gryta. Oerhört mysigt.
Turkiet
I Istanbul kan man beställa gratinerade musslor som säljs av gubbar med en liten vagn på gatan. Underbart.
Nordamerika
USA
USA då! Ja, här har vi bland annat 1 dollar slice (pizza) i New York. I California är burriton “California burrito” populär – en burrito med pommes i. I Montana går det att köpa mac and cheese nattetid från foodtrucken på den största bargatan.
Kanada
I Montreal är det inte ovanligt att äta poutine på natten. Poutine är en tallrik pommes som toppas med smältost och brunsås. Lite av Kanadas nationalrätt va?
Syd- och Centralamerika
Mexiko
Syd- och Centralamerika. Vi börjar med Mexiko. Här kan man käka majskolv på natten. Tortas ahogadas är en annan rätt som man kan köpa nattetid. Och det här var en helt ny rätt för mig. Tortas ahogadas är alltså en macka dränkt i sås. NÄ, men det låter så gott. Jag hade 100% älskat detta. Annan nattamat som man kan hitta i Mexiko är birria tacos. Låter överpuligt. Är du nyfiken på att se vad birria är, kan du läsa mer här.
Peru
I Peru berättar ni om två saker som man kan äta på natten; det första är tamales och det andra är anticucho. Det vill säga grillade köttspett som görs på kohjärta och serveras som klassisk streetfood. .
Afrika
Uganda
I Uganda kan man beställa en “rolex”, det vill säga rolled eggs. Det är klassisk streetfood som består av en brödrulle med stekt ägg, tomat och lök. Låter oerhört gott tycker jag. Jag ska lätt göra det hemma.
Tanzania
En klassisk streetfoodrätt i Tanzania är mshikaki, vilket innebär grillade köttspett. Ofta görs dessa på getkött.
Ghana/Accra
I Accra, Ghana, var det en av er som hade ätit grillspett med kryddblandningen suya. Suya består av framförallt krossade jordnötter samt kryddor som ingefära, lök och rökt paprika. Var har suya varit hela mitt liv?Nä, vad gott det låter!
Så, det var allt för den här gången? Saknar du något i listan? Fyll på i kommentsfältet!
När jag bodde i Lyon så brukade vi alltid äta en typ av indisk kebab som nattamat. Den hade naan som bröd, röd masala kyckling, sallad såsom isbergssallad, tomat och rödlök, samt currysås. Det var ASGOTT.
Jäklar vad gott!? Det måste jag försöka återskapa här hemma
Ja det var otroligt. Menade förresten grillad tandoori kyckling. Trött hjärna!
Underbart inlägg! Önskar att vi hade foodtrucks med Mac n’ cheese här med.
Kebab på My Gyros är en klassiker i Uppsala
Vad kul att du gillade det! Och jag håller med. Hade också velat ha en Mac n cheese-vagn…
Jeg ble VELDIG begeistra over dette innlegget, tskk! Og jeg har noe UTROLIG viktig å tilføye: WET BURGER i Istanbul???? Kebab-bildet i innlegget er derfra, man kan se det står WET bak hodet på mannen der. Altså VÅT BURGER
Åh, spännande! Ska kolla upp dirr!
Mm, nattamat! När jag bodde i Amsterdam brukade jag stanna till för en turkiska pizza (lahmacun kanske det hette?) på vägen hem. Minns det som ett libabröd med tomatsås, kanske köttfärs (jag är och var dock vegetarian men misstänkte att det var en ingrediens – blundade dock för detta faktum…), kanske ost? Minns inte helt. Men oftast serverades den som en rulle, ibland fylld med sallad. Gott!
Åt också oerhörda mängder patat- pommes frites. Oftast med mayo och ketchup, men godast var på de ställen som hade grönpepparmayo till. Har försökt återskapa detta koncept många gånger, utan att lyckas…
Kul inlägg!!
Mmm, lahmakun är så ofattbart gott! Länge sen jag åt det nu.
Neeejj man äter kebab i Frankrike. Ofta med pommes i brödet, lite amerikansk stil antar jag. Galette, vem ens ÄTER det? Mjuk och torr, även proppfull vill jag inte äta galette.
Haha! Kebabrulle med pommes lät dock suveränt
Kul lista! På Ålänskt bröllop serverades Jansson frestelse till nattamat men med lingonsylt till, aldrig testat förut men Gott iallafall😊
Haha, Jansson + lingon var nytt för mig!
Vilket intressant blogginlägg!:) I Japan blir det Rahmen👍
Mmm, underbart!