Jag har ett dokument på min dator som är ett ständigt pågående projekt. Detta dokument betyder mycket för mig och om jag skulle råka bli av med det, kanske radera det, hade jag blivit förtvivlad. Här lägger jag nämligen in de artiklar som jag springer över på www och tycker är spännande, roliga och/eller lärorika. Både sådant jag redan har hunnit läsa – men framförallt sådant som jag vill spara till senare tillfällen. På så sätt har jag alltid ett litet läsarkiv redo. Idag tänkte jag dela med mig av tre sådana artiklar som har inspirerat mig på sistone:
Soup for a friend
Den första artikeln heter Soup for a friend och den publicerades år 2020 i tidningen Cup of Joe. Blev vansinnigt inspirerad bara av att se bilden ovan. Artikeln handlar om olika sätt man kan förbereda mat åt vänner. Kanske till de nyblivna föräldrarna? Artikelförfattaren tipsar om flera olika soppor som man kan laga och förpacka i zip-påsar med små handskrivna instruktioner. Och det mesta kan man förvara i frysen. Ja, jag känner att jag måste spinna vidare på detta ämne och kanske skriva ett helt eget inlägg med recept och rätter som man kan laga till frysen. Vi får se!
Historien om hotell Ritz i Paris
En av min pappas favoritanekdoter som han berättade för mig som barn var den om när Ernest Hemingway “befriade” hotell Ritz’s vinkällare i Paris under slutet av andra världskriget. Denna anekdot visade sig senare vara ganska osann, men vem bryr sig. Det var en bra berättelse oavsett. Och Hemingway fick ju oavsett en bar på Ritz namngiven efter sig.
Hotell Ritz har i alla fall en väldigt spännande historia. På detta lyxhotell har flera kändisar bott. Såsom Coco Chanel, Audrey Hepburn och Marcel Proust. Och i denna artikel från Forbes får vi läsa lite mer om personerna som har bott i detta hus. Ja, jag ska inte gå in närmare på det – jag tänker att det är bättre om ni läser själva. Jag skulle gärna skriva en egen artikel om hotell Ritz men den här som referens och utgångspunkt. Kanske snart?
The secret world of Serge Gainsbourg
Första gången jag hörde om Serge Gainsbourg var på franskalektionen i åttan när vår lärare spelade “Je t’aime, moi non plus” för oss elever. I samma veva började jag få ett stort intresse för Franrike, i synnerhet Paris. Och Gainsbourg och Jane Birkin blev två betydelsefulla förebilder för mig på flera sätt och vis. Vi behöver inte diskutera på vilket sätt detta par influerade mig, det är inte relevant, utan istället vill jag tipsa om en artikel från Vanity Fair som heter “The Secret World of Serge Gainsbourg”. Den inleds såhär:
The small kitchen at the back of the first floor has a 15-inch black-and-white television set, candy bars and two cans of tomato juice in the refrigerator, opened wine bottles, and, in the cupboard, cans of food from 1991—except, says Charlotte, “the ones that exploded.”
Ja, givetvis fastnade jag för denna artikel direkt. Att få närma sig Gainsbourg via maten. Det är sådant som får mig att bli oerhört inspirerad. Men jag ska inte prata mer om det. Ni får läsa artikeln helt enkelt. Och det var allt jag hade att säga idag. Nu ska jag gå tillbaka till att spela Mariokart och lyssna på ett musikalbum som jag ska prata om i radio på måndag. Kram och trevlig helg!