Jag har blivit sjuk… igen. Just when I thought I was out, they pull me back in. Fan, det är så jävla hopplöst alltså. Varför valde man att bli egenföretagare, nu igen?
Så! Jag tillbringar mina dagar på soffan med våra två fluffigaste täcken. Slumrar, skriver och försöker laga lite mat så gott det går. Smaken är intakt i alla fall (vilket jag är tacksam för!) och när jag är sjuk äter jag gärna saker som smakar mycket. Ingefära, lime och chili. Och ett exempel på en sådan smakrik rätt är denna friterade äggsallad. Ja, du läste rätt: äggsallad! Denna sallad går att servera som den är – eller så klämmer man ner den i ett bröd med sojamajonnäs och rostad lök. Man tackar väl aldrig nej till en mackmiddag? Nej, jag menar väl det.
Friterad äggsallad med koriander, citrongräs och salladslök
- 4 ägg
- 1 morot, i tändsticksbitar
- ett stort knippe färsk koriander
- 2 salladslökar, strimlade
- 2 tsk ljus soja
- 1 tsk svart vinäger (går att utesluta)
- en liten nypa råsocker
- 1 schalottenlök, fint strimlad
- 1 tsk finhackad ingefära
- saften från 1/2 lime (alternativt citron)
- 1 citrongräs, bankad och strimlad (använd enbart det som är mjukt)
- 1/2 finhackad eller strimlad jalapeño
- olja till fritering
- salt och svartpeppar
Serveringsförslag
- 4 valfria bröd, jag använde mig av dessa
- sojamajonnäs
- rostad lök
Lägg lök, ingefära, citrongräs, chili och morot på ett fat och ha på lime, soja, vinäger och socker. Låt stå och marinera.
Värm upp rikligt med olja i en djup stekpanna. Knäck ner ett ägg i taget. Var försiktig bara, det kan stänka. Fritera ägget på båda sidor. Gör om processen med samtliga ägg.
Dela äggen i mindre bitar och lägg på fatet. Toppa med massvis av koriander samt salladslök. Rör runt. Salta och peppra lite extra. Färdigt!