Ännu ett recept chili cheese-style? Ja, det råkar vara något av det godaste som finns – så det kan aldrig bli för mycket tänker jag. Som ni vet har jag ju börjat baka en hel del sedan pandemin började. Från att ha avskytt det mer än allt har jag äntligen börjat fatta hur det funkar. Och helt plötsligt blev det väldigt kul. Jag gör fortfarande väldigt basic grejer, bakar med jäst och inte surdeg osv. Vi får se om intresset utvecklar sig, men jästbakning duger.
Idag har jag varit hemma och vabbat och behövde döda lite tid på förmiddagen. Så, jag lagade en kycklinggryta till Calle med saffran och apelsin. Sedan bakade jag focaccia. Den här gången med två toppingar. Den första med fetaost, rödlök och rosmarin och den andra med jalapeños och parmesan. SÅ GOTT!
Focaccia med chili cheese-topping
- 7 g torrjäst
- 8-9 dl vetemjöl special
- 4 dl fingervarmt vatten
- 2 tsk salt
- 2 tsk flytande honung
- 2 tsk olivolja + extra till formen
- 2-3 msk finhackade inlagda jalapeños
- finriven parmesan
Blanda torrjästen med mjölet. Ha i vattnet, salt, honung och olivolja. Låt knåda ca 10 minuter i en hushållsassistent. Degen kommer vara lös! Lägg på en bakduk och låt jäsa 1 h.
Häll ut rikligt med olja i en ugnsform. Ha i smeten och vänd på den. Låt jäsa under duk ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Låt gärna degen stå och jäsa nära spisen så att den får lite värme.
Stoppa ner fingrarna i smeten och gör små gropar. Tryck ner chilin i degen och avsluta med att täcka den med riven ost.
Placera formen i mitten av ugnen och låt den bakas tills den fått rikligt med gyllene färg, ca 20-30 minuter.
Låt focaccian svalna lite och dela den sedan i bitar.
[…] lättlagade kalljästa frallor, Sahars persiska kotlet (färsbiffar) med majonnäs och baguette, Focaccia med chili cheese-topping, Kikärtor i krämig gochujang- och ginsås med cheddar, Belugalinsgratäng med potatis och […]