Tidigare i höstas blev jag bjuden av Seizo Creative och Makers Mark för att åka till Gotland och äta middag i ett glasblåseri. Ja, det händer ju inte ofta kan jag säga direkt – men OJ vad glad jag är att jag tackade ja till detta event. Jag lärde mig massor! Träffade nya vänner! Åt otroligt mat. Ja, det var något av det roligaste jag har gjort på mycket länge. En middag som jag nog aldrig kommer glömma?
De kommande veckorna ska jag försöka skriva några blogginlägg om mina mathöjdpunkter från det gångna året. Sådant som jag helt enkelt aldrig hann skriva om här, men som verkligen borde dokumenteras. Vi börjar idag med restaurang ROT på Gotland!
Men vi tar det från början. Vi var alltså ett litet gäng matpersonligheter som var inbjudna till glasblåseriet Big Pink och Restaurang ROT som ligger på Gotland för att äta en meny komponerad av Luqaz Ottosson. Temat för kvällen var “mat på glas”, eftersom vi befann oss i ett glasblåseri. Maten både serverades och tillagades på glas – och detta skulle vi få följa under kvällen.
Drinkarna
Vi började med en varm välkomstdrink utomhus när vi kom fram! Just den kunde jag tyvärr inte dricka eftersom den bestod av märgbuljong och whisky – men den doftade otroligt. Att kombinera sprit med buljong hade jag själv aldrig tänkt på tidigare, men det är definitivt något som jag kommer ta med mig. Och whiskyn var såklart Makers Mark eftersom de var arrangörerna för kvällen.
Efter vi hade tagit kvällens första drink var det dags för oss att lära oss försegla och sätta vax på flaskorna enligt den traditionella metoden.
Här är gulliga Michaela Hamilton som jag träffade första gången under kvällen. Och Niklas! Samma där, första gången vi träffades. Det är en så kul grej med den här typen av events, att man får träffa sina branschkollegor.
Sedan var det dags att gå in och prova ännu en whiskydrink, denna gång en old fashioned med vanilj. GOD!
Middagen
Dags att sätta sig till bords! Och kolla på den här dukningen! Allt glas du ser på bilden här nedan är gjorda i glasblåseriet av Jennie, som även driver stället. SÅ fina grejer, jag hade gärna köpt allt om det inte vore för att Calle har satt stopp för fler inköp till köket.
Och här har vi kvällens meny! Jag fick gröna alternativ, istället för köttet.
Här ser vi när Luqaz tillagar gul lök på varmt glas.
Medan han jobbade på med förrätten pratade jag med Gabriella Skog och Dennis Yen. Det var första gången jag träffade Gabriella, men vi har pratat massor på Instagram de senaste åren så det kändes redan som att vi känner varandra. Tycker att hon är så vettig. Dennis var en av de första personerna som jag lärde känna genom Instagram. Jag tror vi är inne på vårt sjunde år som vänner nu.
Sen var det dags för kvällens första rätt vilket var en soppa med tryffel och bakad lök. Mycket gott! PS! Kolla foten till vinglasfoten. Så fint?!
Jag hade Gastrohuntress som bordsgranne! Följ henne för recept, restaurangtips i Stockholm och lite odling och husliv på Gotland.
Det blev dags för nästa rätt och det här var det godaste jag åt hela 2022: pumpa och tomat. Jag tänker på den här rätten då och då och framförallt det här chipset som liksom var fettigt, krispigt, sött, salt och starkt på en och samma gång. Tänk om man kunde laga mat på det där sättet?
Därefter var det dags för Jennie och Luqaz att börja på raviolin. Här ser vi när de ångar den över en spann!
Servering! GOTT!
Kolla här! Det coolaste på hela kvällen? Jennie bakar in fisk i glas.
Som Filip Poon krossade när laxen var färdigbakad!
Det var så intressant att se Jennie arbeta med glaset och värmen. Här ångar de äpple till desserten.
Vilket var en mandelkaka med bakade äpplen. Minns den som en av de godaste desserter jag har ätit. Ja, jag säger det ofta men jag är så imponerad över hur de fick ihop denna meny!
Även dryckerna till maten var inspirerande. Alla från Vinstereo/Fruktstereo. Ja, de älskar jag ju som ni redan vet. Det godaste jag drack den kvällen var dessertvinet La Cosa. Den serverades ihop med mandelkakan och det var en sådan magnifik kombination. Jag vet tyvärr inte var man kan köpa La Cosa om ni är nyfikna, men här kan ni i alla fall läsa mer om det.
Glasblåseriet
Efter 4 timmars ätande började vi närma oss kvällens slut. Men först skulle vi få prova på lite glasblåsning!
Jag blev så inspirerad att jag funderar på att ta en liten kurs i glasblåsning i sommar? Kanske besöka Big Pink igen i alla fall. Jennie är underbar så har ni vägarna förbi Gotland, boka in ett besök i hennes studio och butik.
Där kan ni även köpa hennes glas. Det som är så unikt med dessa handblåsta glas är foten. Hon har inspirerats av stammarna från träden på Gotland. Champagnekuporna tycker jag är finast. För en frilansare är en sån här kväll verkligen “guld värd” i brist på bättre uttryck. Att få träffa kollegor, prata, umgås. Som en liten minikonferens. Tack Seizo för inbjudan och för en minnesvärd kväll, jag ser redan fram emot nästa gång. Och tack Mira Wickman för lånet av de fantastiska bilderna!
Ja vinglasen var ju otroligt fina. Synd man inte har vägarna förbi Gotland så ofta…
Verkar som att ni hade ett trevligt event.
Ja, visst är dom otroliga! Vi hade det SÅ trevligt. Väldigt glad att ha fått uppleva den maten och miljön 🙂