En av mina favoritmatpersonligheter på Instagram är Sahar Sorati. Jag har skrivit om henne förut här på bloggen, vi gjorde nämligen en livesändning ihop tidigare i höstas där vi lagade persiskt ris tillsammans. Om ni inte redan följer henne, gör det nu! Sedan i höstas har hennes konto framförallt handlat om det som sker i Iran. Varje dag delar hon nyheter och håller oss uppdaterade om läget. För några veckor sedan berättade hon om hur en av våra matbloggskollegor hade blivit fängslade efter ha lagt upp en film där han lagade kotlet. Om du har missat det kan du läsa mer om det här.
För att uppmärksamma detta var vi flera matinstagrammare som lagade och skrev om kotlet på våra konton under hashtaggen #cookforiran. Receptet var Sahars och det är ett klassisk persiskt recept på en slags färsbiff med kokt potatis. Denna serveras gärna i en baguette (eller annat bröd, jag använde mig av sommun) samt majonnäs och grönsaker. Kanske de godaste vegobiffarna jag har ätit faktiskt? Så saftiga och smakrika.
Traditionellt görs biffarna med saffran och gurkmeja men jag hade inte det hemma så jag körde på garam masala istället. Tänker att det är ett bra basrecept som du kan twista lite som du vill, beroende på vilka smaksättare du har tillgång till. Laga gärna extra många biffar och frys in! Perfekta att ha i matlådan dessutom.
Sahars persiska kotlet med majonnäs och baguette
4 portioner
- 2 stora kokta och skalade potatisar, mosade
- 500 g valfri tinad färs (jag använde själv Anammas frysta färs à 325 g)
- 1 gul lök, riven och urpressad
- 2 ägg
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk malen kanel
- en nypa saffran som fått dra i 2 msk hett vatten
- salt och svartpeppar
- 1 dl ströbröd
Servering
- saltgurka
- tomat
- tunt skivad gul lök
- bladpersilja
- majonnäs
- baguette eller annat bröd
Blanda ägg, tinad färs, mosad potatis, gul lök, saffran och övriga kryddor. Ha i ströbröd, lite i taget tills du har en formbar smet. Låt smeten svälla i kylen minst 30 minuter.
Forma till biffar, räkna med 1/2 dl-1 dl per biff. Stek i rikligt med rapsolja.
Servera i baguette med valfri tillbehör enligt listan ovan.