Jaha, ska vi prata korv nu igen? Faktum att jag älskar korv. Denna livslånga kärlekshistoria har givetvis följt mig sedan barnsben men nådde sitt kulmen när jag som 15-åring började knega på det lokala gatuköket Hardy’s i Höör. Mina år på Hardy’s gjorde mig allvarligt korvberoende och jag älskade att laborera med olika toppingar. Den godaste och mest ikoniska var en grillad korv i bröd med Hardy’s egna hamburgerdressing och isbergssallat. Eller mos, isbergssallat, hamburgerdressing och massvis av grillkrydda paketerat i tunnbröd.
Där och då förstod jag att korv är så mycket mer än ketchup och senap. Och den insikten är jag såklart inte ensam om. Det finns mängder av roliga korvkombos om man bara breddar vyerna lite! Det har jag gjort och skrivit ett blogginlägg om det. Häng med på en jorden runtresa där vi tittar på hur olika städer, länder och ibland hela matkulturer har tagit sig an denna fantastiska skapelse. Tack alla ni som har skickat in en massa kul historier så att vi tillsammans kunde få ihop detta inlägg.
Sverige
Och vi börjar på hemmaplan – heja Sverige! Ett korvälskarland av rang. Här har vi två korvuppfinningar som vi skall vara mycket stolta över. Den första är givetvis den ikoniska tunnbrödsrullen med mos, räksallad, rostad lök och isbergssallat. Ja, den är riktigt pulig alltså. Den andra korvkombinationen är den göteborgska halv (och hel) special som uppfanns på 1940-talet på Hisingen. En halv special är ett korvbröd som fylls med korv samt mos. Och en hel special är två smala korvar i bröd toppat med mos. Den franska hotdogen verkar inte heller vara en fransk uppfinning trots namnet, utan snarare än svensk sådan. Samma med den franska hotdogdressingen. Vilket är det godaste som finns. Svensk korvkultur FTW!
England
Nästa land är England där jag framförallt hittade en korv som jag fastnade lite extra för; battered sausage. Men innan vi går in på den vill jag berätta att jag nyligen lärt mig varför korv i England ibland kallas för “bangers”. Det är ett ord som funnits sedan det första världskriget när det var brist på kött och korvarna därmed fylldes med olika billiga fyllningar. Detta bidrog till att korvarna ibland exploderade i pannan när de stektes. För att återgå till battered sausage är det precis vad det låter som. Korvar som paneras i smet och friteras. Jag har enbart sett att de serveras tillsammans med pommes och inte i bröd. En annan välkänd brittisk korvrätt är toad in the hole. Små korvar tillagas i en slags pannkakssmet i ugnen och serveras därefter med löksky och grönsaker.
Korea
Nu har vi kommit till Korea där man kan beställa en “hotdog on a stick”, ofta kallad gamja-hotdog. De är väldigt populära som street food och består av korvar som doppas i en smet innan de friteras. Därefter har man på lite socker. Ju mer jag läser om denna hotdog on a stick verkar det som att korven egentligen är sekundär, denna rätt kan lika väl lagas med mozzarella eller fisk. Här kan du läsa mer.
Island
På Island hittar vi en korvtopping som påminner om den göteborgska specialaren. De lägger nämligen potatissalladen i brödet, ovanpå korven med ketchup, senap och rostad lök.
Malaysia
Malaysia då? Här har jag blivit tipsad om två varianter. Den första är en lite sötare variant; crêpes med vaniljskärm och korv. Man kan även hitta små kycklingkorvar i sötstark sås som serveras i en liten påse.
USA
Egentligen borde jag låta USAs korvkultur få ett helt eget inlägg med tanke på hur många fantastiska korvkombinationer det går att hitta där. Här hinner jag bara ta med en bråkdel. Först har vi cheesedogen, en korv med bröd toppad med chiligryta och riven ost. USA imponerar också mer flera olika korvar inlindade i ett glutentäcke. Exempel på detta kan vara en bagel dog, corndogs och pigs in a blanket. Vi har också lokala varianter som japadogs från Vancouver, korv i bröd som toppas med kewpiemajonnäs med sesamfrön, teriyakisås och krossad nori. Och i Winsconsin har vi beer brats där korven får tillagas i öl och därefter toppas med lök och senap. Chicago hotdogen är min favorit och har en topping med lök, senap, dillpicklad gurka, tomat och sellerisalt.
Brasilien
I Brasilien har vi en variant som kallas för cachorro quente; korv i tomatsås som läggs i ett bröd och toppas med koriander, majs, ärtor, majjo och pommes pinnes.
Finland
Det roligaste tipset jag fick från er var finsk bastukorv. Det är en gammal retrorätt som kanske inte kommer att göra comeback just denna vinter pga elpriserna – men för att laga den tar du korv, lägger några snitt i den och trycker ner ost. Därefter paketeras den i folie och läggs på bastustenarna. Sedan bastar du och när du är klar har du middag! Det finska namnet är kiusmakkaraa. En annan finsk korvrätt är Makkaraperunat vilket är en vanlig gatuköksrätt där korvbitar serveras med pommes och tillbehör. Ja, som loaded fries alltså.
Österrike
I Österrike är det standard med vanlig kokt korv som toppas med senap och riven pepparrot – med en fralla vid sidan.
Danmark
Då har vi kommit till grannlandet som är ett riktigt korvloverland med sin röda pölse. Visste du att två röda och en gröna betyder två röda pölse och en tuborg till det? Nu vet du. I Danmark har vi något som kallas för pölsehorn vilket går att beskrivas som en slags korvfralla. Korven bakas in i en fralla helt enkelt. Vill du prova att laga hittade jag ett svenskt recept här. Sen har vi klassikern rised hot dog vilket är något av det absolut godaste som finns. Korv i bröd som toppas med remoulad, rostad lök, gurka, rå lök. Serveras givetvis med en Pucko vid sidan.
Tjeckien och Polen
I Tjeckien och Polen äter vi korven med pepparrotskräm och en bit surdegsbröd vid sidan. Classy!
Norge
I Norge kan man köpa Pölse i Vaffel (en specialitet från Moss i Norge) med gräddfil. Och det är precis vad det låter som – korv serverad (och ofta inrullad) i en våffla. Man toppar våfflan med ketchup och senap och ibland även med sylt. Här kan du läsa mer.
Frankrike
En fransk streetfoodrätt är galette-saucisse. Denna består av en grillad korv som rullas in i en slags bovetepannkaka, en galette. Man får absolut inte ha på ketchup, senap och majonnäs. Dijon kan funka på vissa platser men oftast äter man den bara som den är utan några såser eller dressingar. Här kan du läsa mer.
Tyskland
Tyskland är också ett korvland av rang och här vill jag framförallt fokusera på att prata om currywursten. Korven steks och slantas och serveras med en tomatsås med curry eller curryketchup. Och så bröd eller pommes vid sidan. Här kan du läsa mer om den underbara currywursten. En annan klassisk tysk korvrätt är något som kallas för korvsallad! Eller ja, en wurstsalat. Den består av strimlad korv med lök och vitvinsvinäger. Ibland blandas också ost och pickles ner. Här kan du läsa mer om denna sallad.
Skottland
I Skottland finns något som kallas för “square sausage” vilket är en platt fyrkantig korv som serveras i en fralla till frukost tillsammans med ägg. Här kan du läsa mer.
Chile
Då har vi kommit till den sista korven, den puligaste av dem alla: Completon! En supermaxad korv från chili där ett bröd fylls med korv, surkål, avokadoröra (ej guacamole), tomat och majonnäs. Här kan du läsa mer om completon.
Så! Det var allt jag hann med denna gång. Har jag missat något? Då får du fylla på listan! Och har du smakat några av dessa korvkombinationer? Gillade du? Jag vill veta allt!
Frikandel från Nederländerna är värt att ta med tycker jag!
En slags kompakt, skinnlös korv som kan ätas på olika sätt, blandannat i Frikandelbroodje, där de bakas in i frasig smördeg med väldigt söt currysås. Rekommenderar det starkt, säljs i färskt bröd-avdelningen på typ varenda Albert Heijn.
Åh, kul!