Låt mig presentera en ny kategori på bloggen för i år: En rätt på flera sätt! Det är precis vad det låter som. Jag ger er ett lättlagat recept på en “bas”. Förutom att vara lättlagad kostar den inte många kronor och går fint att frysa. Basen kan du smaksätta som du vill (med olika torkade kryddor, currypaste eller harissa) – men framförallt kan du variera fyllningen efter vad du redan har hemma, vad som säljs till bra pris i butiken eller efter vad som är i säsong.
Eftersom allt ska mixas behöver man inte vara så noga med att hacka fint. Det gör att hela tillagningsprocessen går både fort och smidigt. En riktigt bra mixer gör såklart baserna slätare och krämigare (jag har en Vitamix), men det går givetvis fint med en vanlig gammal sleten stavmixer också.
Så! För att återgå till temat “en rätt på flera sätt”. Det första receptet på denna nya kategori blir min garam masalabas. Det är en bassås som görs på framförallt tomat. Den blir tjock och krämig med hjälp av naturella cashewnötter och en skvätt grädde eller crème fraiche. Idag har jag använt mig av blandade kokta bönor som fyllningen – men du kan tänka helt fritt här. T ex hade det varit gott med stekt halloumi med paprika och svarta bönor också. Eller kikärtor bara och en stor klick smör? Ja, möjligheterna är oändliga.
Förslag på fyllning
Men för att specificera det lite kommer här en lista på grejer som du kan ha som fyllning i din bassås. När du har mixat din bas kan du antingen frysa in den i mindre burkar, alternativt förvara den i kylen i grytan en 5 dagar. Värm upp den mängd bas du behöver och lägg ner valfri fyllning. På så sätt kan du lätt variera från dag till dag, eller vecka till vecka. Här kommer några förslag på fyllningar, välj en eller blanda fritt;
- Svarta bönor
- Kikärtor
- Kidneybönor
- Vita bönor
- Gröna linser
- Belugalinser
- Rostad sötpotatis
- Rostade grönsaker, t ex paprika och zucchini
- Stekost
- Mozzarella
- Tofu
- Stacky’s
- Seitan
- Quinoa
En rätt på flera sätt: Garam masala-bas
Basrecept: 6 portioner
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 liten bit färsk ingefära
- 1 chili
- 1 msk tomatpure
- 4 tomater
- 400 g finkrossade tomater, dvs 1 burk/tetra
- 1 dl naturella cashewnötter
- 2-3 tsk garam masala
- 1 dl crème fraiche alternativt grädde
- 1 skvätt citronsaft efter smak
- Salt och peppar
- Olja och smör
Börja med att grovhacka gul lök, vitlök, ingefära och chili. Stek mjukt i olja och/eller smör en gjutjärnsgryta. Riv moroten grovt på ett rivjärn och ha i den också. Vänd i tomatpuré, garam masala samt grovhackade tomater och låt steka en 5 minuter under omrörning. Häll över tomatkross samt en halv burk vatten och låt koka upp. Ha i cashewnötterna, salt och peppar. Låt puttra 15 minuter. Mixa allt helt slätt.
Ha i crème fraiche, citronsaft samt eventuellt lite extra vatten om du tycker att basen är för tjock. Om du vill kan du även ha i en klick smör att runda av med. Färdigt!
Ha nu i valfri fyllning. Jag hade olika blandade kokta bönor.
Servera med ris eller matvete samt valfri sallad. Här har jag gjort en syrlig morotssallad (bara tunt hyvlad morot som får marinera i citronsaft en timme) samt en gurksallad (bara små kuber gurka som läggs i naturell yoghurt och färsk mynta).
[…] En rätt på flera sätt: Garam masala-bas (med sidosallad och ris) […]