Jag var på Kin Long för första gången i höstas. Hur det ens är möjligt vet jag inte. Det är liksom en Malmöinstitution som alltid har funnits, men ändå har jag inte tagit mig dit. Men så gick vi dit med middagsklubben i höstas – och det första besöket ledde i alla fall till att jag blev… fullkomligt besatt.
Jag åt då den vegetariska 5-rättersavsmakningsmenyn. Som jag för övrigt varmt kan rekommendera. Och en galen sak är att de använder sig av diverse köttsubstitut – som smakar oerhört gott. Vilket till och med köttätarna i sällskapet tyckte vilket kanske inte direkt hör till vanligheterna. Vi var till och med rörande överens om att den vegetariska crispy beefen var godare än köttditot.
Efter ha ätit den krispiga biffen på Kin Long en 4-5 gånger på mycket kort tid bestämde jag mig för att jag måste lära mig att laga denna ikoniska rätt hemma. Sagt och gjort! För att veta vad för köttsubstitut jag letade efter frågade jag min vän Karin Lei som berättade att det var torkade sojastrimlor som var grejen. Sådana åt jag jättemycket av som ung vegetarian – men jag hade aldrig kommit på tanken att dubbelfritera dem.
Jag köpte mina sojastrimlor på Vegegården. Paketet är stort och räcker länge, så bli inte avskräckta av att det kostar 75 kronor. Det går säkert fint att laga receptet på andra torkade sojastrimlor också, aja – här har ni receptet!
Vegetarisk Crispy Beef
- ca 4-5 dl torkade sojastimlor (ca 100 g)
- olja till fritering
- maizena
Såsen
- 1 msk finhackad ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk ljus soja
- 1 msk vinäger, jag använde mig av svart vinäger
- 1 tsk sesamolja
- 3 msk strösocker
- 1/2 msk flytande honung
- 1 tsk maizena
- 1/2 apelsin, saften
- svartpeppar
Servering
- kokt jasminris
- 2 msk sesamfrön
- 2 röda lökar, i klyftor
- 1 morot, strimlad
Börja med att blötlägga sojastrimlorna enligt anvisningarna på paketet. De kommer att svälla upp rätt mycket. Krama ur så mycket vätska du kan och dränk sojastrimlorna i majsstärkelse.
Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Fritera dina sojastrimlor, lite åt gången, tills de blivit helt krispiga. Fritera därefter allt en gång till. Ja, dubbelfritering helt enkelt.
Stek lök och morot mjukt i olja. Ha i den friterade biffen. Vänd slutligen ner såsen och låt den tjockna. Ha i 2 msk sesamfrön och smaka av med svartpeppar.
Servera med kokt ris.
Hej Julia
Jag äter kött men lagar även vegetarisk flera gånger i veckan. Har lagat många rätter av din plåtmat. Men jag gillar inte köttsubstitut,har aldrig fattat om man har slutat äta kött av olika anledningar varför måste man ha köttsubstitut? Är det för att man längtar efter de goda smaken som man minns av kött,köttfärs,saftig kötthamburgare att man vill ersätta det med olika substitut,typ sojafärs,tofu osv? Skulle höra din åsikt varför ersätter man med substitut?
Är även nyfiken är du hel vegetarian eller äter du kött då och då?
Jag gillar laga,äta vegetarisk men då föredrar jag grönsaker,baljväxter. Kan man laga rätten med lövbiffstrimlor tror du?
Förstår du mina tankesätt Julia?
Halloj! Det är en jätteintressant fråga du lyfter, som egentligen behöver ett eget blogginlägg som svar. Jag ska skriva ihop något och publicera så snart boken gått på tryck – det finns så mycket att diskutera på ämnet. I just detta recept tror jag att alla kan tycka att sojastrimlorna blir ännu bättre än köttet faktiskt. De ger en lite segare, tuggigare konsistens som jag vet även köttätarna uppskattar väldigt mycket. Du som följt mig länge vet att jag också helst lagar mat med baljväxter, rotfrukter och grönsaker även om jag tycker det är kul att experimentera med andra råvaror också.