Inlägget är ett betalt samarbete med New Botanic
Som ni vet fick jag ta över en odlingslott i Djupadalsparken förra året, efter 5 års väntan. Lotten är på ca 100 kvm och när jag fick den var den helt tom bortsett från några enstaka lavendelbuskar. I år blir det med andra ord min andra säsong på odlingen – och denna säsong har jag tänkt satsa på snittblommor. Förra året odlade jag dahlior, zinnia, tagetes och rosenskära på friland. Nu har jag tänkt utöka frilandsodlingen, men också anlägga tre pallkragsodlingar.
Men hur går man till väga för att sätta igång? Jag gjorde det enkelt för mig och beställde hem färdiga odlingskollektioner från New Botanic. Jag har länge spanat in Bon Bon Bouquet-collection och den känns alldeles lagom – och dessutom görbar med mina (ännu) medelmåttiga odlingskunskaper. Skönt också att någon annan har planerat färgscheman osv, så att man vet att det man planterar passar fint tillsammans i en bukett.
För att lära mig lite mer om vad man ska tänka på när man vill anlägga sin första snittblomsodling tog jag ett snack med en av grundarna, Nicole. Tänkte att det kan vara kul för oss alla att ta del av. Häng med!
Vad ska man tänka på om man vill börja odla blommor för snitt?
1. Sol
Vi börjar med sol. Sommarblommor älskar sol! Se därför till att plantera dem där de får så mycket sol som möjligt för att maxa skördeperioden. Ett soligt läge innebär att solens stålar når dem minst 6 timmar om dagen. Ett halvskuggigt läge kan göra att blommorna börja blomma senare och därmed ge en kortare blomsäsong – men i gengäld kan blommorna blomma längre än om de är på ett väldigt soligt läge.
2. Näring
Det är viktigt att använda riktigt bra kvalitetsjord när du planterar sommarblommor. De flesta sommarblommor är näringsslukare så det ska vara rejält gödslad jord. Vi brukar välja den lite dyrare planteringsjorden som du hittar i butiken och blanda i brunnen kogödsel som ger jorden en extra skjuts. Cirka 2/3 planteringsjord och 1/3 kogödsel brukar vara lagom.
3. Vatten
För att maxa skörden hela säsongen rekommenderar vi att kontinuerligt näringsvattna blommorna. Ett enkelt sätt att skapa ditt eget näringsvatten kan du göra genom att blanda ca 5 dl pelleterad hönsgödsel med 10 liter vatten och låta det stå och dra i någon dag. Rör om, sila och späd gödselvattnet med vatten innan det vattnas ut. Blanda 1 del gödselvatten med 9 delar vatten.
4. Placering
Det är också viktigt att fundera på hur blommorna ska placeras. Högre blommor bör stå längre bak för att inte skymma och sno solljus från de lägre sorterna. Vilket avstånd som är lämpligt mellan plantorna framgår av rekommendation på fröpåsarna. Står de glest blir det inte maxat i rabatten och står de för tätt tar de för mycket näring från varandra. Ska du plantera många plantor bredvid varandra kan det vara bra att göra en enkel skiss över hur de ska disponeras och följa den vid utplantering. Allt behöver inte vara petnoga. I våra bukettkollektioner får du med en planteringsplan som ger inspiration till hur du kan komponera blommorna på ett fint sätt i din rabatt eller pallkrage. Och! De flesta sommarblommor producerar mer blommor ju mer du skördar, så var inte rädd att skörda buketter hela tiden.
Hur börjar jag?
Våra odlingskollektioner, från New Botanic, är perfekta för nybörjaren. Vi vill göra det enkelt och sänka tröskeln för fler att börja odla med våra odlingskollektioner. De innehåller noga utvalda fröer som är lättodlade och som tillsammans skapar en vackert komponerad helhet av buketter/rabatter eller ätbart. Dessutom får du med odlingstillbehör och instruktioner för att du enkelt och lustfyllt ska kunna komma igång med din odling direkt. Lite som en matkasse – men för odling. I våra odlingskollektioner av buketter får du med en planteringsplan (se bilden ovan!) med inspiration till hur du efter att du drivit upp dina små plantor kan plantera ut dem för att få en vacker rabatt/pallkrage med bästa förutsättningar för plantorna att växa och trivas. Allt detta baserat på vår samlade kunskap och erfarenhet av trädgårdsdesign och blomsterodling.
Kollektionerna säljs på www.newbotanic.se till priser mellan 380-480 kr.
Hur har ni tänkt när ni har satt ihop era odlingskollektioner?
Vi har valt ut sorter som vi själva odlat och som vi efter många års odlande tycker är enkla att driva upp och att de är odlingsvärda på olika sätt när det kommer till t ex estetik, smak eller hur rikgivande en sort är. Olika sorter har olika USP! Viktigt i våra kollektioner är också att de tillsammans skapar en vackert komponerad helhet. Det är inte bara 5 bra frösorter vi valt ut – utan de skapar något magiskt tillsammans. När vi komponerat bukettkollektionerna så har vi valt ut sorter som skapar buketter i olika stilar men de ska också vara vackra tillsammans i en rabatt. Det ska helt enkelt vara vackert hela vägen.
Vad ska man tänka på när man väljer en av era lådor?
När du ska välja en kollektion så utgå framförallt utifrån ditt tycke och smak. Resten har vi tänkt på!
Ser du några trender vad gäller snittblommor i år?
1. Odla dina egna buketter
Intresset för att odla egna snittblommor fullkomligt exploderar. Vi är vana vid att inreda våra hem med vackra buketter och genom att satsa på en egen snittblomsodling är man självförsörjande på buketter från sommaren långt in på hösten. Dahlior och luktärtor har prytt varenda odlingsintresserades Instagramkonton de senaste somrarna. Men nu ser vi fler nya spännande snittblommor bubbla upp. De är enkla att driva upp och ger skörd av blommor under flera månaders tid. I år tror vi stort på dessa trender inom snittblommornas värld:

Happy drama
Färgstarka buketter i poppiga primärfärger som krockar med varandra i ett dramatiskt, kaxiga och spännande uttryck. Exempel på blommor här är zinnia och dahlia i starka toner, rävsvansar och lejongap i starkt rosa och knallblå vädd. Beställ hela odlingskollektionen här.

Creamy Lime
Som kontrast till den dramatiska trenden ser vi den sobra och graciösa trenden med blommor i toner av crème och lime. Otroligt stilrent i den minimalistiska trädgården och hemmet. Färgerna här är ljusa och behagliga. Här ser vi exempelvis crèmefärgad vädd, dahlia och sommarflox samt limefärgad zinnia och amarant. Beställ hela odlingskollektionen här.

Sweet Pastels med blått och gult
Pastelliga toner på sommarblommor är alltid populärt men nu ser vi inte bara aprikosa och rosa toner utan även mer ljustgula och blåa toner som smyger sig in i buketterna och skapar ett piggt pastelligt uttryck. Blå blommor som risp, luktärt och vädd passar fint med de rosa och aprikosa tonerna. Beställ hela odlingskollektionen här.

Snittblomman med multi purpose: Ätbar eller torkbar
Sommarblommor som inte bara är vackra i rabatt eller vas utan de som även tillför en extra dimension genom att till exempel vara ätbara eller torkbara. Torkbara blommor har vi sett i olika blomsterarrangemang ett tag nu, men ju starkare odlingstrenden av både ätbart och snittblommor växer ju självklarare känns det även att odla ätbara blommor. Ätbara blommor som lejongap, krasse, ringblomma, solros finns i många fina spännande toner mer än de vanliga klassiska. Dillen som normalt odlas som krydda fyller även snyggt ut en bukett och rabatt med sin yviga knalligt gula blomställning och kontrasterar fint till mjukare rosa och aprikosa toner. Fina snittblommor som är torkbara är exempelvis olika färger på eterneller, jungfrun i det gröna, vädd och zinnia. Beställ hela odlingskollektionen här.

2. Potager – den dekorativa köksträdgården
En dekorativ köksträdgård med inslag av blommor kallas även för potager – vilket allt fler har börjat vilja ha i sina trädgårdar. Många vill ha en liten yta att odla något ätbart på i kombination av att omges av vackra blommor. Ätliga blommor du kan dekorera tallriken med men också snittblommor som du kan plocka in och pryda matbordet med. Cirkeln sluts: från jord till bord. Snygga och goda grönsaker att odla är exempelvis purpurlila sockerärt, färgsprakande mangold, purpurkål, krasseblommor, majs och tomater i olika färger och former. Beställ hela odlingskollektionen här.

3. Inomhusodling av ätbart
Du behöver varken en balkong eller trädgård för att odla dina egna grönsaker. Att odla ätbart i sitt fönster är en trend som vi ser komma mer och mer. Gurkgardinen blev en trend som spridit sig stark de senaste 2 säsongerna. Det är inte bara örter man kan odla i sitt köksfönster. Att få skörda små gurkor, tomater eller chilis i sitt fönster på våren en otrolig känsla! En trend som passar många oavsett hur eller var du bor. Ett soligt fönster räcker! Våra favoriter att odla inomhus är gurkgardin, kruktomat, krukaubergine, purpurbasilika och chili. Vill du beställa hela odlingskollektionen, klicka här.
Odla i pallkrage
För att få ett bra jorddjup så rekommenderar jag 2 pallkragar på varandra. Ju mer näringsrik jord och plats för rötterna att växa – desto mer blommor. I odlingskollektionerna skickar vi med en plan för just pallkrage som kan hjälpa en på vägen.