För några månader sedan var jag och min kompis Karin och handlade på Möllevångstorget. Hon introducerade då ett antal smaksättare för mig som jag aldrig hade lagat något med tidigare. En av dessa var MSG, även kallad glutamat. En umamibomb utan dess like. Jag har givetvis läst en massa om denna smaksättare som har sina rötter i Japan. Denna kontroversiella ingrediens har debatterats flitigt sedan 1980-talet. Det ska vi inte göra här idag utan nu ska vi prata om en av de godaste grejerna jag vet just nu.
Om du någonsin har ätit på Köket Lu har du troligtvis inte missat den fantastiska salladslöksoljan som de toppar riset med? Jag har inte kunnat lista ut vad det är som gör den så smakrik och god tills Karin berättade hemligheten för mig. Ja, MSG såklart – och varm olja som hälls över salladslöken. Receptet? Det kommer här:
Karin Leis fantastiska salladslöksolja
- 1 dl rapsolja
- 0,5 tsk salt
- 2 finhackade salladslökar
- 1 msk finhackad eller riven färsk ingefära
- 1 nypa MSG
Värm upp rapsolja i en kastrull.
Lägg övriga ingredienser i en skål och avsluta med att hälla över den varma oljan.
Servera oljan som topping till ja, vad som. Här har jag serverat den med nudlar och vegetarisk “anka”. Även god till ris.