Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
Det har blivit dags för ett sprillans nytt recept! Och idag har jag langat ner hela fredagens tacomiddag (ish) i ett litet smördegspaket. Frasiga piroger fyllda med ost, bönor och tacofärs gjord på seitan från det Malmöbaserade företaget Edgy Veggie – perfekta att ta med ut på picknicken de kommande sommarmånaderna. Servera med gräddfil, tacosalsa och ja – vilken annan sås du önskar. Ju mer sås desto bättre som jag brukar säga.
Edgy Veggies färdigsmaksatta seitanfärs gör att det hela går både fort och smidigt. Sedan har du en 18 piroger på en halvtimme, något sådant. Tacofärsen är redan smaksatt så allt du behöver göra är att steka den innan du blandar ner övriga ingredienser till pirogfyllningen.
Vill du veta mer om seitan, hur man kan använda det och historien bakom produkten kan du läsa mitt inlägg här. Edgy Veggies seitan går att köpa både som tacofärs, naturellt block, kebab och souvlaki och finns på nu på de flesta Ica, utvalda Coop i södra/västra Sverige samt Hemköp. Kolla i kyldisken där de vegetariska grejerna brukar finnas!
Tacopiroger till ett helt kompani med svarta bönor, färs och ost
18 stycken piroger
- 2 paket kyld smördeg à 250g
- 1 gul lök, finhackad
- 1 paket Edgy Veggie tacofärs
- 0,5 dl tacosalsa
- 2 dl riven ost, t ex Gouda och/eller Västerbottensost
- 1 paket kokta svarta bönor à 400g, sköljda och avrunna
- 1 ägg, till pensling
- 1-2 msk sesamfrön
- smör och/eller olja till stekning
- salt och svartpeppar
Servering
- gräddfil
- tacosalsa
- ev valfri sidosallad
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek gul lök mjukt i smör eller olja och vänd i färsen. Låt den steka några minuter under omrörning tills den blivit lite krispig. Vänd i de kokta bönorna samt tacosalsa. Låt svalna en aning och blanda därefter i osten.
Rulla ut smördegarna och dela varje smördeg i 9 jämnstora kvadratiska bitar. Fördela färsen på plattorna. Vik ihop plattorna till trianglar och knip sedan ihop dem ordentligt.
Vispa upp ett ägg och ha i lite, lite kallt vatten. Pensla pirogerna. Strö på sesamfrön samt en nypa flingsalt.
Låt en plåt med piroger gratineras åt gången, ca 15-20 minuter, tills de har blivit riktigt gyllene.
Om du enbart vill göra en plåt med piroger, kan du spara resterande fyllning i kylen och använda den till quesadillas, som fyllning i tacos, till bakpotatisen eller i en paj.
Servera pirogerna med gräddfil och tacosalsa samt eventuellt valfri sallad vid sidan.
Älskar detta tips, och allt annat du gör! Men står precis och ska laga men kan inte se när du har på osten? Testar att lägga i med färd innan viket och hoppas på succé!
Hallå! Nu såg jag detta först idag. Hoppas att det gick bra ändå! Och tack för korr, fixar till receptet direkt!